Dilluns, 1 de març de 2021 - Edició 949
La República

Els homes aliats de l’Ara

“Sembla que el Diari ARA no té protocols suficients en matèria d’igualtat de gènere, malgrat que està dirigit per una dona: les taules d’experts només compostes per homes són una falta de respecte directa a les dones”

Maria Vidal
Maria Vidal 10/06/2020

El diari ARA organitza avui, 10 de juny, un debat en línia sobre la situació actual de l’independentisme. El moderador és el periodista i membre directiu del diari, Antoni Bassas, i els convidats són Salvador Cardús, Xavier Domènech i Toni Soler. Quatre homes blancs de mitjana edat i de bona posició social explicaran com va el procés d’independència! A veure si també expliquen com avança el tema de la república igualitària i feminista que, segur, tots ells diran que persegueixen i anhelen.

Potser començaran la tertúlia lamentant que no hi hagi dones que hi participin, negaran amb el cap de banda a banda mirant a terra: “Quina desgràcia que no hi hagi dones en aquest debat… Però, bé, comencem!”

El diari ARA organitza també la setmana vinent, el 16 de juny, un altre debat en línia sobre el tractament del debat Catalunya-Espanya a la premsa. El moderador és igualment el mateix Antoni Bassas i els convidats són Francesc-Marc Álvaro, Àlex Gutiérrez i Ricardo Feriche. Quatre homes també de mitjana edat explicaran com tracta la premsa el conflicte nacional. Tornaran a lamentar que no hi hagi dones que hi participin, negaran amb el cap de banda a banda mirant a terra: “Quina desgràcia que no hi hagi dones en aquest debat… Però, bé, comencem!”

El cas d’aquestes xerrades només amb homes pot semblar anecdòtic, però no ho és. Moltes periodistes i polítiques podrien fer aportacions realment interessants al debat de la posició actual de l’independentisme i el seu tractament als mitjans, però no n’hi ha ni una. Antoni Bassas no té cap exigència personal per organitzar uns debats igualitaris, el seu diari, del qual ell, recordem-ho, és membre directiu, no l’obliga a fer-ho. El resultat, set homes que s’ompliran la boca de ser aliats feministes són incapaços d’adonar-se que falten dones al debat, assenyalar-ho i, si no se soluciona, renunciar a participar-hi.

Sembla que el Diari ARA no té protocols suficients en matèria d’igualtat de gènere, malgrat – i això no té res de trivial- estar dirigit per una dona. Combatre l’apropiació de l’espai públic per part dels homes requereix d’aquests protocols i d’una promoció activa. Les taules d’experts només compostes per homes són una falta de respecte directa a les dones. És lamentable que en un dels pocs casos en els mitjans de comunicació dirigits per una dona no s’aprofiti aquesta excepcional posició de poder per promoure la igualtat de gènere. Potser el diari considera que amb tenir un ARA Feminismes ja apliquen la corresponent quota de gènere.