Dimarts, 7 de juliol de 2020 - Edició 712
La República

Els Borbons tracten els catalans d’estúpids

“Què es pensa la monarquia, que amb 4 paraules en català aconseguiria seduir els catalans?”

Gerard Sesé
Gerard Sesé 05/11/2019

Els Borbons tenen clar que Catalunya ha demostrat no tenir rei. La Zarzuela sap que la majoria de la població catalana és independentista i, a més, són conscients que quasi la seva totalitat és republicana. La monarquia té present que ha perdut emocionalment i intel·lectual una grandíssima part de la població del Principat.

I fa molt de mal a Espanya, i segurament també a Felipe VI personalment, que el cap d’Estat del regne hagi de necessitar un desplegament policial tan espectacular com el d’ahir per a poder visitar Barcelona.

Però la seva cultura política, que emana de l’imperialisme més castís i del colonialisme més violent, fa que les estratègies que usin per a intentar capgirar la situació en vers Catalunya, lluny d’aconseguir-ho, encara l’empitjora.

Què es pensen els Borbons, que amb 4 paraules en català s’aconseguiria seduir als catalans? Que la princesa parli en barceloní farà que, de cop i volta, Catalunya esdevingui monàrquica? Potser això funcionava a aquella antiga terra provinciana però, avui, Catalunya és un indret que ha deixat de ser súbdit i s’està rebel·lant contra l’amo.

Què es pensen des de la Zarzuela, que uns mots en català ens faran oblidar el discurs del 3-O? Que quedarem tan encegats que oblidarem les amenaces de Felipe VI a les empreses per traslladar la seu fora del Principat perquè una nena que no ha trepitjat pràcticament en sa vida Catalunya parli català? De veritat? Que quatre paraules llegides fonèticament ens faran obviar que va ser el dictador sanguinari Francisco Franco que va reinstaurar la monarquia espanyola?

Més aviat al contrari. El comportament de la família reial ahir i durant aquests anys ens ha recordat que som un poble ocupat. La seva entrada triomfal quasi militaritzada per la Diagonal ens ha refrescat la memòria: ha estat com tornar a l’any 1939. Aquests records, aquest cultiu sociocultural català són els que van portar milers de persones ahir a cremar retrats del ‘preparao’ al Palau de Congressos. Uns records que aconsegueixen fer aflorar la força de dins de cada un de nosaltres i que, unida, ens farà lliures.

Però ells no en saben més. Els Borbons tracten els catalans d’estúpids perquè no entenen ni coneixen cap altra manera tractar-nos. Durant 300 anys els ha funcionat, acompanyant-ho tot amb la repressió i violència a la qual ens tenen acostumats. Però la gent va perdent la por i té memòria, no oblida ni es deixa seduir amb sopars de duro. La gent està més empoderada que mai. Les coses han canviat i, aviat, ho faran de manera definitiva.

Relacionats