Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Torna la desobediència?

Els partits han subestimat la quantitat de gent que continua disposada i preparada per a una nova etapa de confrontació i desobediència

-Publicitat-

Aquesta setmana passada el Parlament ha desobeït per primera vegada des del 2020. L’última vegada que ho va fer, l’agost d’aquell any, el rebombori va durar setmanes. Aquesta vegada, molta gent està fent veure que no ha passat res. L’establishment político-mediàtic de l’autonomia, abraçat amb totes les seues forces al projecte de pacificar el conflicte amb l’Estat, ho està ignorant tant com pot.

Va passar dimarts, dia 20, amb l’admissió a tràmit per part de la Mesa de la ILP de declaració d’independència de Catalunya. Una proposta, que per a més referències és la mateixa que va presentar el grup de Solidaritat l’any 2010 i la Mesa del Parlament va inadmetre per considerar-la inconstitucional. Aquesta vegada també tenia informe desfavorable, però la majoria de la Mesa no n’ha fet cas.

-Continua després de la publicitat -

Sens dubte, això no estava al guió d’aquesta legislatura. I menys enmig de les negociacions de l’amnistia. De fet, és ben significatiu que la desobediència no l’hagi provocat cap partit, ni cap diputat, sinó una iniciativa ciutadana. Qualsevol diria que ningú no s’ha pres seriosament aquesta ILP. Tothom sap que el Parlament no declararà la independència i la veuen com una amenaça.

Alguns mitjans de Madrid han tret el tema en portada, entre alarmats i incrèduls. Però de moment ningú no ha actuat. I a diferència de l’última vegada que el Parlament va desobeir, la ILP ha estat publicada al Butlletí Oficial sense que aparentment als funcionaris els hagin tremolat les cames. Amb tot, costa de creure que els jutges de la Comissió de Control, que ha de validar les signatures, no diguin res.

-Continua després de la publicitat -

Com tota desobediència, l’admissió de la ILP posa l’Estat davant un dilema. És millor deixar fer esperant que no passi res o activar la repressió? Ara mateix sembla que opten per la primera opció, però encara no està tot dit. Realment es poden permetre (tots plegats) que la ILP reculli les 50.000 signatures necessàries i forci un debat parlamentari sobre la pertinència de tornar a declarar la independència de manera unilateral? I si les signatures fossin tantes que, a les portes de a campanya electoral, posassin la majoria independentista no practicant contra les cordes?

Hom pot estar més d’acord o menys amb la iniciativa. Fins i tot es pot dubtar de la seua efectivitat en el context polític en el que estam. Però no es pot negar que és una esquerda interessant a la pax autonòmica. Qui sap si no podria arribar a fer descarrilar la deriva pactista de tot l’independentisme institucional. En aquest sentit, cal tenir en compte que si s’inicia una causa penal per desobediència, aquesta ja no estaria coberta per l’amnistia que s’està negociant.

Crec que l’entramat pacificador se sent fort i no ha vist perill en aquesta iniciativa. I potser tenen raó. Però jo encara he de veure que permetin la posada en marxa de la recollida de signatures. Bàsicament, perquè per primera vegada en molt de temps la gent tendria una palanca directa per canviar el curs de les coses, al marge de partits i entitats. I per molt que pensin que ho tenen tot controlat, se’n poden endur alguna sorpresa.

El millor escenari per a l’autonomisme i l’espanyolisme és que la ILP es faci i que fracassi als carrers. Per això mateix, sóc del parer que si arriben a validar els fulls de signatures cal organitzar-se ràpidament per tal que se superi àmpliament el llindar de les 50.000 signatures. Com més n’hi hagi, més difícil els serà d’ignorar el debat. I si són més de les que s’espera, no passarà el que tots esperen.

La pax autonòmica i el pactisme màgic se sostenen sobre la premissa que la unilateralitat ha fracassat o no té prou base social. Ara tenim una oportunitat per demostrar que estan equivocats. Que els partits han subestimat la quantitat de gent que continua disposada i preparada per a una nova etapa de confrontació i desobediència. I en pocs mesos, eleccions al Parlament. La cosa es pot posar interessant quan menys ens ho esperàvem.

 

(*) Josep Costa és politòleg i advocat.

- Publicitat -

4 COMENTARIS

  1. Crec que és una molt bon iniciativa perque remou les aigües i posa en un compromís els partits que, podent ells mateixos presentar una proposta al Parlament de Catalunya per posar en vigor la DUI que deixaren en “stand-by” l’octubre del 2017, fan la torniola per no encarar la cosa de bon de veres.
    També crec que les instàncies jurídiques no deixaran que tiri endavant (potser que en això confii qualcun dels qui no han dit que no), però serà una ocasió boníssima per retar els (ERCJUNTSCUP) per presentar al Parlament la proposta descongelar la DUI ja aprovada, cosa per a la qual no han de mester cap signatura i els basten els amteixos vots que els han bastat per admetre la tramitació de la ILP.
    Si ni això tenguessin coratge de fer els partits “nostres???” als independentistes no els quedaria més opció que la Llista Cívica (Llista Cívica que, passi el que passi, s’ha de tirar endavant, no fos cosa que això d’ara de la ILP no fos més que un intent d’una partida per a desactivar-la)
    https://www.vilaweb.cat/comunitat/members/jordi-sancho-morillo/activity/560668/

  2. “Torna la desobediència i no es pot negar que és una esquerda interessant a la pax autonòmica d’iniciativa ciutadana.”
    D’acord. Però per tornar al 155 i a la repressió i la presó? I, sense un pla ben estructurat al darrera, què?
    –O, per altra banda, una llista cívica? Per fer què? Sense cap pla? Potser per dividir encara més?
    –L’única solució que existeix actualment és el Pla din – YouTube. Un Pla estructurat en quatre fases, ben factibles i sense cap mena de risc venjatiu espanyol. I és aquest:
    1. Recuperació de l’optimisme i l’esperança, amb la creació de la Federació del màxim nombre possible dels centenars d’entitats nacionalistes existents, junt amb els més de dos milions de catalans de l’1 d’octubre, així com dels del 80 % de partidaris del dret a decidir que hi vulguin ser.
    2. Empoderament de tots els federats i presentació, començant per la sol·licitud del referèndum d’autodeterminació, d’un allau de Proposicions Legislatives d’Iniciativa Popular al Congrés de Madrid, perquè les denegui totes i així provocar que sigui el mateix estat espanyol que posi en evidència la seva hostilitat contra els nostres drets fonamentals.
    3. Fer una Declaració d’Independència constituent, amb un sistema igualment “d’Iniciativa Popular.”
    4. I, amb una prèvia campanya internacional de màxima conspicuïtat, sol·licitar el reconeixement de l’Estat Català als 193 estats membres de les Nacions Unides.
    A http://www.carlesllado.cat, a la vostra disposició, s’hi pot fullejar el Pla complet. Vinga! Visca Catalunya Lliure!

  3. Doncs si. Sense capa mena de dubte s’han iniciat uns plantejaments que donen vida a aconseguir l’objectiu perseguit: L’alliberament de Catalunya d’un Estat opressor, colonialista i maltractador. De nou els ciutadans haurem de demostrar la nostra capacitat per afrontar aquest repte. Però aquesta vegada s’ha d’assolir l’èxit. I que no apareguin polítics paternalistes, sobreprotectors i confusos. Que aquells que liderin de nou el camí vers la independència siguin coherents, honestos i valents. La gent serem al seu costat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió