Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Cafarnaüm

“Sense líders, sense estructura, ni assentament territorial no hi ha revolució. No al segle XXI”

Cartes dels lectors 19/04/2022
El vicepresident Jordi Puigneró en el congrés de Junts

Junts viu un Cafarnaüm esperitat, caòtic, a punt d’ultrapassar els límits. Això no obstant, ara mateix és l’única base real que ens resta per assolir la independència. Desil·lusionats, molts no hi creuen. Posen Junts al sac del col·laboracionisme d’ERC i clamen per un nou moviment ciutadà, anarquista i de masses. És, també, la posició de la CUP i dels d’ERC que no militaran mai dins l’independentisme de Junts. Tanmateix, sense líders, sense estructura, ni assentament territorial no hi ha revolució. No al segle XXI.

Dins el Cafarnaüm, uns pensen com els de Junqueras i ja s’han assegut. Els altres van d’Herodes a Pilat. El seu problema és el Consell per la República (CxR). Una “realitat virtual” gens real. Perquè no hi ha un Zelenski que ho aglutini, ni cap pla elaborat, estudiat i viable. En aquestes circumstàncies la confrontació és un sacrifici gratuït, que el col·laboracionisme instrumenta i assenyala que “no hi ha res a fer”.

Així i tot, les enquestes subratllen que una majoria no es resigna. Miren al CxR perquè dirigeixi amb eficiència. Segurament la resposta d’aquests serà la mateixa de Perpinyà 2020: Res de res. L’oportunitat d’un govern i d’un parlament, units i sota la bandera de la independència, fa temps que s’ha perdut. El col·laboracionisme no s’hi allistarà. El seu pla passa per la república espanyola (Aragonès dixit, el Punt 15/4/22). De manera que fins al 2024, no hi haurà eleccions. El “Preparem-nos” no és per ara mateix. Aleshores, què fer?

1.- Un Discurs Nou: El president Torra apuntava un argument… simpàtic?, trist?: Fer un nou referèndum el 2023, aprofitant l’avinentesa del d’Escòcia. Si volem mantenir el nivell de l’1 –oct. aquesta és la via. Però amb uns altres perquès: Enfront de la unitat autonomista, l’autodeterminació unilateral hi posa context: lluita, determinació, democràcia, unitat… al carrer, a les institucions, al govern, al CxR, a la UE.

2.- Un nou partit? Per què els independentistes han de sortir de Junts? Per què no ho fan els altres, els col·laboracionistes? Sense una organització no s’arribarà a la independència. El líder ja el tenim, ens falta la maquinària.

3.- El Líder: El Cafarnaüm hauria d’acabar i el president Puigdemont ha de posar el rumb. La unitat i la fraternitat independentista comença a Junts.

Isidre Palmada Camós, 15 d’abril de 2022.