Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Xavier Antich: “No ens persegueixen pel que hem fet, sinó pel que tenim capacitat de fer i tornarem a fer”

Òmnium coorganitza el II congrés català “en defensa de l’estat de dret” que se celebra a la Universitat de Barcelona

Agències 11/02/2023
Xavier Antich s'adreça als assistents a l'Assemblea General d'Òmnium a les Drassanes de Barcelona. Data de publicació: dissabte 04 de febrer del 2023, 14:30 Localització: Barcelona Autor: Albert Segura

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha afirmat que l’estat espanyol no persegueix el moviment independentista pel que ha fet sinó que ho fa mirant el futur. “Pel que tenim capacitat de fer i tornarem a fer”, ha dit en el marc del II congrés català en defensa de l’estat de dret que se celebra a la Universitat de Barcelona. Segons Antich, cal seguir denunciant “l’excepcionalitat democràtica i la vulneració sistemàtica de drets fonamentals així com la repressió policial i judicial contra la ciutadania”. I ha fet referència a les detencions “arbitràries” de la Policia Nacional a joves de diverses entitats aquesta setmana.

Antich ha reivindicat que una de les prioritats d’Òmnium és “seguir treballant per entendre l’abast de la repressió i aprofitar-la a favor de la causa legítima de l’autodeterminació de Catalunya”. Després de la primera edició el maig del 2018, Òmnium Cultural juntament amb el Col·lectiu Praga, Àgora Judicial i la Fundació Catalunya Fons, han donat continuïtat al congrés. L’objectiu és reunir juristes i professionals del món del dret per “seguir abordant des del món del dret les noves formes de repressió i de restriccions judicials dels últims anys”.

Aquest any han col·laborat al congrés 14 entitats. S’han reunit experts i personalitats com Benet Salellas, advocat i professor de litigació penal en el màster d’advocacia a la Universitat de Girona i advocat de Jordi Cuixart en el judici de democràcia; Olivier Peter, advocat penalista internacional; Santiago Bereciartua, advocat i professor de la Càtedra de Criminologia a la Universitat Nacional de Rosario (Argentina); Rosella Selmini, professora de criminologia a la Universitat de Bolonya; i Neus Torbisco Casals, doctora en dret i investigadora al Graduate Institute of International and Development Studies.