Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Xantatge del PSC: s’obre a donar suport als pressupostos però demana eleccions “immediatament després”

Al seu torn, Aragonès ha avisat que “si no hi ha un pressupost de la Generalitat per a 2020 és molt difícil que una legislatura normal continuï”

Agències 03/08/2019

El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, ha obert la porta al fet que els socialistes donin suport als pressupostos de la Generalitat de 2020, però ha demanat que el Govern convoqui eleccions “immediatament després” d’aprovar els comptes. “No ens podem permetre un tercer any sense pressupostos. Estem disposats a, si hi ha un projecte que es presenti al Parlament, analitzar-lo, discutir-lo i donar-li suport amb certs condicionants. I també entenem que, immediatament després d’aprovar-se els pressupostos, el més lògic seria que es convoquessin eleccions, perquè aquest Govern no funciona”, ha afirmat en una entrevista d’Europa Press.

Illa considera que Catalunya necessita uns pressupostos, després d’estar el 2018 i 2019 amb els comptes prorrogats de 2017: “Dos anys sense pressupostos és molt greu. Un tercer any crec que podria arribar a ser insostenible en el sector públic de Catalunya”, per la qual cosa els socialistes s’ofereixen a negociar-los per dotar les polítiques públiques dels recursos necessaris. Per això, ha dit, el PSC actuarà “de manera responsable, de manera molt diferent al que van fer ERC i JxCat” rebutjant els pressupostos Generals de l’Estat (PGE), la qual cosa va provocar la convocatòria d’eleccions generals anticipades.

“Condicionants” als comptes

El dirigent socialista ha avisat que, perquè el PSC negociï els comptes catalans, primer el Govern ha de presentar un projecte: “Esperem que el Govern compleixi la seva obligació, i actuarem responsablement, si es dona el cas, posant alguns condicionants per evitar que per tercer any consecutiu tinguem els pressupostos prorrogats”.

Preguntat per quines condicions posaran per aprovar els comptes, Illa ha rebutjat anticipar-ho, encara que ha respost que la seva política pressupostària passa per “revertir, en tot allò que sigui possible, les retallades” i avançar cap a l’equitat fiscal. Recentment, però, el Gobierno del PSOE va demanar a la Generalitat retallades en sanitat. 

Malgrat la seva disposició a negociar els pressupostos, diferencia un possible suport als comptes que això serveixi per donar estabilitat a l’executiu i evitar eleccions anticipades: “No es donen les condicions perquè aquest Govern pugui seguir governant”, de manera que advoca per aprovar els comptes per responsabilitat davant les necessitats de la ciutadania i després convocar eleccions al més aviat possible.

“Veiem molt difícil, tret que hi hagi un miracle, que es reverteixi aquesta dinàmica de desgovern instal·lada per la falta de cohesió interna i d’un rumb clar”, i ho ha exemplificat amb que l’executiu ha aprovat una llei aquesta legislatura.

Aragonès: “Si no hi ha un pressupost de la Generalitat per a 2020 és molt difícil que una legislatura normal continuï”

Al seu torn, el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha avisat que “si no hi ha un pressupost de la Generalitat per a 2020 és molt difícil que una legislatura normal continuï”. En una entrevista amb l’agència Efe, Aragonès ha recordat que la Generalitat funciona amb els comptes del 2017 prorrogats el 2018 “perquè fins al juny es va aplicar l’article 155 de la constitució” i també el 2019 per manca d’acord entre els partits.

“Aprovarem l’avantprojecte de llei de pressupostos (a l’octubre), el portarem al parlament i esperem que hi pugui haver debat, que es pugui millorar i es pugui aprovar”, ha dit Aragonès, que ha explicat que en cas de no ser així “és evident que continuar amb normalitat amb la legislatura funcionant amb els pressupostos de quatre anys abans comportarà distorsions que dificultaran molt la gestió de la legislatura des del punt de vista polític, però també social i econòmic”. “Perquè la legislatura tingui continuïtat cal reforçar la majoria parlamentària”, i això passa per “aprovar un nou pressupost”, ha insistit. També s’ha negat a “subordinar el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona al de la Generalitat” després que Ada Colau plantegés al Govern parlar “seriosament” d’ambdós i ha explicat que al setembre iniciarà una ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris.