Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

VÍDEO | Vergonyós: una trentena de falangistes es concentra a Valladolid per fer apologia del franquisme

Un sector de l’espanyolisme ha sortit en massa a defensar l’acte, malgrat que està flagrantment prohibit per la nova llei de memòria democràtica

Maria Garcia 05/03/2023

Les xarxes treuen fum de nou, aquesta vegada per la impunitat amb què una trentena de persones han celebrat un acte d’apologia del franquisme en una cèntrica plaça de Valladolid (Castella i Lleó),en homenatge a la unificació de la Falange i les JONS 89 anys enrere. Malgrat que l’acte va celebrar-se el passat 4 de març, el vídeo s’ha fet viral en les últimes hores, amb milers d’usuaris indignats que, en forma de protesta, el difonen amb el títol de ‘Fachadolid‘.

En el vídeo, hi ha prop de 30 falangistes portant les banderes del partit falangista i cantant l’himne franquista, mentre fan la salutació feixista. Conclouen la vergonyosa actuació fent els clams propis de la dictadura. Durant la concentració era present el cap nacional de la Falange, Manuel Andrino, que va acusar el govern actual i els seus socis de ser “talibans” i de “a cop de martell i piqueta, dedicar-se a la trista tasca de profanar tombes, sense deixar els morts descansar en pau”.

Les imatges han estat compartides per diverses persones, entre elles l’exjugador del Reial Valladolid, Borja Fernández o l’investigador Fonsi Loaiza. Com era d’esperar, un sector de l’espanyolisme ha sortit en massa a defensar l’acte, malgrat que està flagrantment prohibit per la nova llei de memòria democràtica.

L’alcalde de Valladolid, Oscar Puente (PSOE), ha expressat a través de Twitter en resposta a missatges d’usuaris indignats que “des de l’ajuntament s’ha informat contra aquesta mena de concentracions. Tant és. No serveix de res”.