Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

[Vídeo] Un membre de Drets aclareix que l’arxivament de la causa contra els exiliats és només provisional

Avui, el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha emès una providència segons la qual arxiva la causa que afecta els exiliats catalans, als quals defineix com a processats rebels […]

Marina Bou Cabero 10/04/2019
Carles Puigdemont, amb altres consellers del Govern legítim exiliats / ACN

Avui, el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha emès una providència segons la qual arxiva la causa que afecta els exiliats catalans, als quals defineix com a processats rebels basant-se en una llei de fa cent anys que no contempla la possibilitat de posar-se a disposició de la justícia en un altre estat. Amb tot, el membre del col·lectiu de juristes Drets i expert en dret processal, Agustí Carles, ha explicat al programa Tot es Mou de TV3 que es tracta d’un “acte purament processal” i és provisional.

“A partir del 2015, la llei ens diu que les instruccions han de durar 6 o 18 mesos. Aquesta es va declarar complexa i, en el mes d’abril, fa els 18 mesos. Aleshores, el jutge s’ha de pronunciar: dictar l’auto de processament o passar al procediment abreujat. Aquí ja va fer-ho, però li queden els exiliats, pels quals arxiva provisionalment la causa. Com no hi són, no pot continuar”, ha explicat per afegir que “fins que no passin els 30 anys, en el cas que se’ls imposés la sentència més greu, això quedarà arxivat provisionalment fins que apareguin”. Així, en el cas que els països on són Carles Puigdemont i els consellers del Govern legítim acceptessin noves euroordres de la justícia espanyola i fossin retornats a l’Estat “s’hauria de reobrir [la causa] i tornar a fer tot aquest judici” als exiliats.