Dissabte, 28 de maig de 2022 - Edició 1402
La República

[Vídeo] Tardà deixa al descobert les mentides de C’s sobre una suposada “imposició” del català

Al portaveu d’ERC al Congreso, Joan Tardà, només li han calgut uns segons per deixar al descobert les mentides de Ciudadanos sobre una suposada “imposició” del català davant el castellà. En […]

Redacció 26/09/2018
Joan Tardà, en una imatge d'arxiu

Al portaveu d’ERC al Congreso, Joan Tardà, només li han calgut uns segons per deixar al descobert les mentides de Ciudadanos sobre una suposada “imposició” del català davant el castellà. En resposta, ahir, a la proposta de la formació taronja de no exigir als funcionaris el coneixement del català, euskera, gallec o occità (“garantir la igualtat en l’accés i promoció en l’ocupació pública sense discriminació per raons lingüístiques”, diuen ells) als territoris on es parlen aquestes llengües; Tardà va dirigir-se en català al diputat de C’s, Toni Cantó. De seguida, la presidenta del Congreso, Ana Pastor, va tallar-lo i li va cridar l’atenció: “es nuestro deber expresarnos en español, que es la lengua de todos los españoles”, va dir.

Així, Tardà posava en evidència que no existeix igualtat entre les llengües de l’Estat espanyol, tal com volia fer creure Cantó per justificar la no obligatorietat de parlar català en les institucions públiques catalanes, i que la “discriminació lingüística” la pateixen els parlants del català i no del castellà. En aquest sentit, el republicà va destacar que els polítics de C’s poden parlar en castellà a les Corts Valencianes sense que “ningú ho impedeixi”, al contrari del que va passar-li a ell al Congreso. La proposició de llei de la formació d’Albert Rivera només va ser recolzada pel PP al Ple de la cambra baixa espanyola.

D’altra banda, durant la seva intervenció, Toni Cantó, va reconèixer (sense voler) la unitat de la llengua catalana. Cantó, actor de professió, va criticar que quan va treballar a TV3 “els comissaris lingüístics” no el van deixar doblar el seu personatge al català “perquè tenia accent valencià”. Una situació que es va repetir a l’inrevés, segons ha assegurat, quan va treballar al ja inexistent Canal 9. Cantó reconeixia així que la llengua és la mateixa a Catalunya i al País Valencià i que allò que canvia és l’accent.