Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

[VÍDEO] Sánchez sobre ERC: “Defensaven la DUI, però esperaven eleccions”

El líder de la Crida augura que l’espai de JxCat estarà reordenat “relativament aviat” i durant “les properes setmanes”

Redacció
Redacció 22/02/2020

Un entrevista llarga i necessària a Jordi Sánchez al FAQS ha deixat detalls importants a poques hores de la primera reunió de la taula de negociació entre els governs espanyol i català.

Preguntat sobre els dies claus d’octubre, Jordi Sánchez ha parlat sense embuts, “Havia tingut converses amb Oriol Junqueras, i sé que l’opció de la unilateral no la veia”, i que per tant, “esperaven que Puigdemont convoqués eleccions”. “Va passar el que passa massa sovint: les eleccions porten a rivalitats entre partits”

L’expresident de l’ANC Jordi Sànchez ha demanat que la reforma del Codi Penal per modificar el delicte de sedició serveixi per “eliminar-lo” i no per “abaratir-lo”. En una entrevista al ‘FAQS’ de TV3, el líder sobiranista empresonat ha argumentat que aquest delicte “és utilitzat pel poder per controlar la població i sotmetre les demandes de llibertat” i ha defensat, per tant, que “quedi fora” del Codi Penal. Sànchez ha matisat que, encara que els trauria de la presó, aquesta no és “la millor solució”, sinó que ho és l’amnistia. D’altra banda, el també líder de la Crida Nacional per la República ha augurat que l’espai de JxCat estarà reordenat “relativament aviat” i s’ha mostrat optimista que “en les properes setmanes” puguin fer-ho públic.

“La força de la ciutadania l’1 d’octubre no es podia acabar llavors. Els que estàvem al capdavant no vam saber analitzar el que representava el 3 d’octubre” ha dit Sánchez.

Taula de diàleg

 

Durant l’entrevista, Sànchez també s’ha referit a la taula de diàleg entre governs i ha confiat que “serà una oportunitat que s’aprofitarà”. El líder de la Crida també ha volgut remarcat que el president de la Generalitat, Quim Torra, “està indubtablement pel diàleg” i ha explicat que, si el govern espanyol aposta pel diàleg, hi pot haver “recorregut”. Tot i això, Sànchez ha lamentat que el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, no acordés amb Torra la data de la trobada. “No és correcte que els governs que han de dialogar ho facin a través els mitjans”, ha criticat.

 

El líder de la Crida ha defensat participar a la taula perquè es faria “un flac favor” si no hi anessin, però ha advertit que no s’hi pot ser “amb el lliri a la mà”. A més, ha remarcat que cal, a banda de potenciar el diàleg, que tant ANC com Òmnium “mantinguin la societat mobilitzada”, encara que no ha detallat en què s’hauria de concretar aquesta mobilització de la ciutadania.

 

“Potser alguns demanaven la DUI pensant que hi hauria eleccions”

 

Sànchez ha reivindicat el diàleg davant de la unilateralitat, que ha recordat que, tot i ser una opció, només es pot exercir “com a últim recurs” i sabent que “es pot desplegar amb fortalesa”. En aquest sentit, ha lamentat que a la declaració unilateral d’independència de l’octubre del 2017 s’hi arribés per “decisions de desunió” de l’independentisme i de “tacticisme electoral d’alguns”, per afegir, posteriorment, que es referia a ERC. “Va passar el que passa massa sovint, les eleccions porten a una rivalitat excessiva i tothom vol treure avantatges sobre els escenaris a produir”, ha continuat l’expresident de l’ANC, que ha dit que “potser alguns demanaven la DUI pensant que hi hauria eleccions”.