Divendres, 22 d'octubre de 2021 - Edició 1184
La República

[Vídeo] “Por España”, el videoclip viral de Samantha Hudson i Papa Topo que critica el feixisme espanyol

Els artistes mallorquins arremeten contra el franquisme, l’homofòbia, els abusos a l’Església i el patriotisme ranci

Carme Garau
Carme Garau 13/10/2021

“A los de mi calañadanos caña por España“, canta Samantha Hudson. L’artista, queer i obertament d’esquerres, ja ha protagonitzat més d’un escàndol per lluir estilismes en contra de la policia i ballar davant de la catedral de Palma el tema que va catapultar la seva carrera i va fer enfadar Hazte OírCiudadanos i el PP: “Maricón“. També s’ha posicionat a favor de la llibertat dels presos polítics catalans, com vam explicar a La República.

Aquesta nova entrega, publicada el dia de la Hispanitat, no deixarà ningú indiferent. Tot i que alguns insisteixen a honorar la figura de Franco, Samantha el ridiculitza i fins i tot l’erotitza: “Sexy caudillo serás mi obispo y yo tu monaguillo“. La melodia —una mescla de copla, pasdoble, sevillanes i bakalao— està acompanyada de l’àcida lletra d’Adrià Arbona del grup Papa Topo. En una part arriba a dir: “Déjame coqueta en una cuneta”, mentre simula afusellar Franco. A l’escena final del vídeo, llança la bandera republicana a un militar, mentre les seves companyes es defensen d’uns ultres. Al fons, pot apreciar-se un cartell que fa referència a la campanya trànsfoba d’Hazte Oír (“Els nens tenen penis, les nenes tenen vulva”).

En definitiva, el vídeo dels artistes mallorquins, que en un dia ha superat les 275.000 visites, és una crítica contundent contra el franquisme, l’homofòbia, els abusos a l’Església i el patriotisme ranci.