Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

[Vídeo] Octuvre aprofita l’èxit d'”Alcarràs” per exposar qui són els responsables del declivi del camp català

La plataforma critica que les ajudes públiques de la UE destinades a petits agricultors hagin acabat en mans de multinacionals i famílies riques, fins i tot de polítics

Redacció 09/05/2022

Octuvre ha celebrat l’èxit d'”Alcarràs”, la premiada pel·lícula de Carla Simón que evidencia la importància del camp i la pagesia catalana. Per això, la plataforma ha publicat un nou vídeo per informar sobre 6 dades relacionades amb el món rural, però sobretot amb els responsables del seu declivi.

A “6 coses que cal saber després de veure Alcarràs” Marta Sibina explica el funcionament del programa Política Agrària Comuna (P.A.C) de la Unió Europea, teòricament pensat per ajudar petits agricultors. Tanmateix, el repartiment d’aquests diners públics a l’Estat espanyol s’ha caracteritzat per l’opacitat i ha acabat afavorint multinacionals i famílies adinerades amb ajudes que no necessiten.

També responsabilitzen Arias Cañete, ministre d’Agricultura durant el govern de Mariano Rajoy i encarregat de negociar la PAC “en nom d’Espanya”. “Casualment”, la seva família va rebre 1,8 milions.

“Als últims 10 anys un de cada quatre petits pagesos ha fet fallida, perquè no guanyava prou per viure de la seva feina a la terra”, lamenten des d’Octuvre. Així mateix, el vídeo acaba recordant que “el que passa amb la nostra llengua”, així com amb la sanitat, els Rodalies o el camp, “no passa perquè sí”.