Diumenge, 5 de febrer de 2023 - Edició 1655
La República

[Vídeo] Nou cas de discriminació lingüística: Es neguen a atendre quatre joves a un bar per parlar en català

“Es una pena que tus padres no te hayan educado bien”, han contestat els treballadors en veure el vídeo denunciant la vulneració dels drets lingüístics

Carme Garau 06/12/2021

Gal·la Martí, una de les youtubers del Canal Malaia, ha denunciat a les xarxes socials que aquest dissabte els treballadors del bar Garden Shisha, de la ciutat de València, els han discriminat per parlar en català. “Ens han tirat d’un pub perquè he demanat en valencià si tenien una taula. Discriminació lingüística en tota regla”, ha explicat a una piulada al seu compte de Twitter.

La jove ha explicat que dissabte, coincidint amb el Dia dels Drets Lingüístics, varen acudir al pub i, en demanar taula en la llengua del territori, el cambrer li va demanar: “¿Por qué me hablas en valenciano?”. Ella, sense recular, va contestar que parlava en català, perquè “estem a València”, resposta que va enfadar encara més al treballador i li va etzibar: “Pues no hay mesa”.

En un vídeo per denunciar el cas, Gal·la Martí ha reivindicat, amb orgull, que ella mai es planteja canviar la llengua en un territori de parla catalana. Així mateix, assegura que no és el primer cop que la miren malament, però mai l’havien “tirat de manera tan descarada d’un lloc”. Lluny de rectificar, en veure el vídeo, el bar va contestar-li: “Es una pena que tus padres no te hayan educado bien“.

“El problema no és que no sàpiga parlar en castellà (ben orgullosa de saber-lo sense haver fet cap esforç), el problema és que s’ha normalitzat un autoodi cap a la llengua inadmissible”, ha sentenciat.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Gal·la Martí (@galetamt)