Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

[Vídeo] #MarcaEspanya 40 anys per expulsar el dictador Franco del seu mausoleu

Col•lectius de memòria històrica es concentren davant del Suprem per reclamar l’exhumació de Franco, cal recordar la passivitat dels partits espanyols per activar la decisió

Redacció 24/09/2019
Pla general de la concentració de la plataforma #NiValleNiAlmudena davant del Suprem abans que es conegués la decisió d'exhumar Franco, el 24 de setembre del 2019 (horitzontal)

A la mateixa hora els sis magistrats de l’alt tribunal deliberaven sobre el recurs de la família del dictador

Col·lectius de memòria històrica s’han concentrat davant del Tribunal Suprem aquest dimarts a les 11 hores per reclamar l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Una trentena de persones, convocades per la plataforma #NiValleNiAlmudena, han exigit que es traslladin les restes del dictador al cementiri del Pardo (Madrid), tal com va decretar el govern espanyol. La concentració ha coincidit amb la deliberació dels sis magistrats de la secció quarta de la sala contenciosa-administrativa de l’alt tribunal. Poc després de la concentració, s’ha conegut la decisió del Suprem d’avalar l’exhumació i desestimar en la seva totalitat el recurs de la família Franco. Els set néts del dictador s’oposaven a l’exhumació i, en cas que es produís, insistien a proposen portar les restes a la cripta de la Catedral de l’Almudena, situada a peu de carrer i en ple centre de Madrid.

Un membre de #NiValleNiAlmudena, Julián Rebollo, ha reclamat l’exhumació en una atenció als mitjans i ha dit que és un “insult” que Franco segueixi enterrat al Valle de los Caídos.

El govern espanyol intentarà exhumar Franco abans de la campanya electoral del 10-N

Calvo afirma que l’executiu ho vol fer “com abans millor” i posarà en marxa “el tram final del procediment” per portar el dictador al Pardo

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha afirmat que exhumaran Francisco Franco “com abans millor” i, si pot ser, abans de la campanya electoral del 10-N. “Ho farem molt ràpid”, ha dit en una atenció als mitjans aquest dimarts després que s’hagi fet pública la decisió del Tribunal Suprem d’avalar l’exhumació i desestimar el recurs de la família del dictador. Calvo ha explicat que l’executiu “posarà en marxa el tram final del procediment”, que ja està “molt avançat” per portar-lo al cementiri del Pardo tan bon punt se’ls comuniqui formalment la sentència. La vicepresidenta de l’executiu ha considerat que ni l’Església ni el jutjat contenciós-administratiu de Madrid que va suspendre cautelarment la llicència d’obres per treure Franco del mausoleu del Valle de los Caídos i encara no s’ha pronunciat definitivament seran un impediment per “executar” la sentència del Suprem.

“Amb una sentència d’aquestes característiques el que queda és executar-la”, ha reblat. Calvo ha dit que l’executiu espanyol està “molt satisfet”. El cap de l’executiu, Pedro Sánchez, ha dit en una piulada a Twitter que és “una gran victòria de la democràcia”.

Batet creu que la decisió del Suprem sobre exhumació de Franco avala un “sentiment majoritari” del Congrés

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, creu que la decisió del Tribunal Suprem (TS) de donar llum verda a l’exhumació de l’exdictador Francisco Franco del Valle de los Caídos avala un “sentiment majoritari expressat a la cambra”. En una compareixença davant dels mitjans de comunicació amb motiu de la dissolució de les Corts, Batet no ha volgut valorar la sentència i ha argumentat que com a presidenta del Congrés i diputada li correspon mostrar el seu respecte a la resolució judicial i expressar la voluntat d’acatar-la.