Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

[Vídeo] L’última paraula de Romeva: “No jutgen 12 persones, jutgen a més de 2 milions de catalans”

Al seu torn, Junqueras ha destacat que “parlar i escoltar és la base de qualsevol entesa”

Marina Bou Cabero 12/06/2019
Raül Romeva, el darrer dia del judici de l'1-O

Raül Romeva ha usat el seu segon (i últim) torn de paraula al judici del Tribunal Suprem per a posar de manifest les “exageracions i tergiversacions per part de les acusacions”, que han buscat “escarmentar i castigar una ideologia”. “No per repetir-la mil vegades una mentida es converteix en veritat”, ha etzibat, per a criticar la “instrumentalització del concepte d’odi”: “Les acusacions han volgut construir un marc mental  fonamentat en un odi irracional contra Espanya però no només és fals sinó que, a més, és irresponsable”, ha dit per a demanar “empatia” amb els dos milions de persones que porten “anys manifestant-se de manera cívica, pacífica i democràtica expressant el seu desig legítim de formar part d’una República Catalana”. “Allò que mou cada dia a més persones, com segurament saben per sondejos i enquestes, és la frustració, la incomprensió i la indignació per la repressió i, per això, el que hi ha és una ferma defensa dels drets fonamentals”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha recordat que la causa de la justícia espanyola contra els presos polítics “ens afecta a tots els que volem construir un món més respectuós amb les diversitats, a tots els demòcrates que volem construir una realitat en què no hi hagi presos polítics”. “Vam fer un referèndum per escoltar a tothom, era la meva convicció i ho seguirà sent”, ha dit per a demanar als jutges que han de decidir el seu destí que siguin conscients que “en aquesta banqueta, no estem asseguts només 12 persones, sinó més de dos milions”. “La solució és política i democràcia”, ha reivindicat per a assegurar que “seguirem amb la mà estesa amb tothom”.

 

Al seu torn, el líder dels republicans Oriol Junqueras ha agraït l’oportunitat de poder tenir veu “després de tant de temps privat d’ella”. “Parlar i escoltar és la base de qualsevol entesa”, ha etzibat, per a assegurar que manté les seves conviccions democràtiques i republicanes després de passar per la presó i demanar retornar el cas català al terreny de la política i la negociació.