Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

VÍDEO | L’IBDona trenca amb la il·lustradora Tres Voltes Rebel per negar-se a dibuixar un símbol que exclou les persones trans pel 25N

L’artista Ame Soler exposa el “fosc rerefons” de la decisió de l’Institut Balear de la Dona i denuncia que ni tan sols li ha pagat la feina feta

Carme Garau 25/11/2022
Tres Voltes Rebel / l'IBDona

La il·lustradora valenciana Ame Soler, coneguda com Tres Voltes Rebel, va compartir un vídeo la setmana passada on explicava la seva pitjor experiència com a il·lustradora professional i deia que havia estat amb un “organisme balear”. Segons exposava l’artista, l’entitat va rescindir el contracte —públic— sense pagar la feina feta, tot perquè ella es va negar a dibuixar una dona fent un gest que exclou les persones trans en una peça amb motiu del 25N, el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Ara, eldiario.es ha revelat que es tracta, ni més ni menys, que de l’Institut Balear de la Dona. Al vídeo, Ame Soler apunta que el més greu “rerefons tan fosc” que hi ha en tot l’assumpte, ja que després de directrius ambigües i diversos mails, l’IBDona va rebutjar el resultat final, precisament, perquè no feia el símbol d’un triangle amb les mans que representa la vulva i del qual s’han apropiat els sectors reaccionaris —mal anomenats feministes— que menystenen el col·lectiu trans.

La dibuixant valenciana admet que ella mateixa no ho sabia fa un temps, però que en ser conscient que el símbol excloïa les persones trans va deixar de representar-lo a les seves obres. Això mateix li va explicar a l’organisme balear, “amb bona fe” i pensant que no n’eren conscients. Tanmateix, des de l’Institut van insistir a rebutjar la proposta de Tres Voltes Rebel perquè no apareixia el gest trànsfob.

La resposta de l’IBDona 

La directora de l’Institut, Maria Duran, ha defensat a eldiario.es que van ser clares amb la comanda, tot i que els correus electrònics la contradiuen. També s’ha excusat amb la història del símbol, que es remunta a manifestacions feministes durant el franquisme.

Però com apunta la il·lustradora, es poden reivindicar els drets de les dones sense un símbol que ofengui i exclogui una part. Un organisme com l’Institut Balear de la Dona ho hauria de saber i sobretot hauria de demanar disculpes públiques a l’artista i a la ciutadania. Cal recordar que l’entitat depèn del Govern de les Illes Balears i que el 25N és un dia de totes les dones, com és natural, també de les trans.

Associacions i Ajuntaments de Mallorca compren la il·lustració

Ame Soler també va aprofitar el vídeo per avisar que, com havien desfet el contracte, la il·lustració estava disponible a un preu reduït per qui la volgués aprofitar de cara al 25N. L’Ajuntament de Manacor i el d’Esporles —on governa la formació ecosobiranista MÉS per Mallorca— i l’agrupació Femso de batucades feministes ja l’han adquirit per evitar que quedi a un calaix.