Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

[Vídeo] La simulació 3D que desmunta les mentides de la Guàrdia Civil en el cas d’Altsasu

L’Audiència Nacional va condemnar el juny passat els joves d’Altsasu a penes d’entre 2 i 13 anys de presó per una baralla de bar amb dos agents de la Guàrdia Civil […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 08/01/2019

L’Audiència Nacional va condemnar el juny passat els joves d’Altsasu a penes d’entre 2 i 13 anys de presó per una baralla de bar amb dos agents de la Guàrdia Civil fora de servei. El tribunal va considerar provat els delictes d’atemptat contra els agents de l’autoritat, lesions, desordres públics i amenaces, i va afegir que els fets es van cometre per motius ideològics i per animadversió a la Guàrdia Civil. Per aquest motiu, va aplicar els agreujants d’abús de superioritat i d’odi i va imposar les penes màximes previstes al Codi Penal. En canvi, va rebutjar el delicte de terrorisme, tot i la campanya de difamació en aquest sentit per part de la caverna mediàtica espanyolista.

Entre moltes de les acusacions per part dels agents que han estat desmentides (fins i tot amb imatges gravades), destaca el fet que la Guàrdia Civil digués en un informe que als agents els van fer un “passadís de la mort” pel qual havien de passar per sortir del bar mentre desenes de persones els agredien i insultaven. Unes afirmacions que es demostren falses gràcies a una simulació 3D que ha fet Ion Lagardezabal, un amic de la família d’Adur Ramírez, un dels joves empresonats.

Ell mateix ha fet arribar les imatges a La República i assegura que es va personar al lloc dels fets, el bar Koxka, per prendre mesures i va poder fer-se fins i tot amb els plànols. La simulació, doncs, no pot estar feta amb mides més exactes i mostra que “és impossible que ni deu, ni vint, ni trenta persones poguessin fer aquest ‘passadís de la mort'”. Desmunta, per tant, un altre de les teories de l’acusació i demostra -en paraules de Lagardezabal- que “la Guàrdia Civil està mentint”.