Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

[Vídeo] Iñarritu, després del veto a preguntar per les despeses de la Casa Real: “Han calculat que podria superar els 50 milions anuals”

El diputat d’EH Bildu ha explicat que tant amb el PSOE com amb el PP és una “pràctica habitual” amagar-les

Redacció 17/07/2019
Jon Iñarritu, diputat d'EH Bildu / ACN

“¿Quantes despeses de la Casa Real, o per a ús de la Casa Real, s’han realitzat des dels diferents ministeris durant el regnat de Felipe VI?” “¿Desitja el Gobierno seguir difonent el mite que la prefectura de l’Estat a Espanya ‘surt barata’ en comparació a altres prefectures de l’Estat?”. Són algunes de les preguntes que la Mesa del Congreso -en mans del PSOE i amb el vistiplau de PP i Cs- ha vetat (només han acceptat 2 de 12) al diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, sobre la despesa que es fa en la Casa Real més enllà de l’assignació que ja contemplen els Pressupostos Generals de l’Estat. Una bateria de preguntes que Iñarritu ha presentat tenint en compte que ‘El Confidencial’ va desvelar recentment que Hisenda havia comprat per via d’urgència i en secret un vehicle de 450.000 euros a Felipe VI.

Iñarritu ha parlat sobre el tema al programa ‘En Jake’ d’EITB, on ha explicat que tant amb el PSOE com amb el PP és una “pràctica habitual” amagar les despeses de la monarquia emparant-se en el fet que “la Casa Real no està subjecte al control parlamentari”. “Però tampoc deixen controlar al Gobierno en aquesta matèria”, s’ha queixat el diputat, que ha reclamat que “l’única cosa que s’intenta és que hi hagi transparència”. En aquest sentit, ha assegurat que periodistes que han investigat han calculat que la despesa real en la monarquia a l’Estat espanyol podria superar els 50 milions d’euros anuals.