Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

[Vídeo] Es destapa la violència policial que s’exerceix contra els migrants a la tanca de Melilla

|

- Publicitat -

La violència policial a la tanca de Melilla és una constant. Organitzacions de migrants i entitats en la defensa dels drets humans denuncien aquesta “brutalitat”. No és una situació nova, sinó que fa anys que es repeteix. Avui dia, l’esperança d’un futur millor atrau centenars de subsaharians a les proximitats de la tanca amb l’objectiu de saltar-la i entrar així al sud d’Espanya; tot i això, les dades mostren que les probabilitats a tenir èxit són molt baixes.

El motiu principal és perquè la resistència és molt forta i impedeixen l’entrada a través de la violència policial. Aquest dimecres es va produir un segon salt massiu a la tanca i ha encès un munt d’alarmes. En aquesta ocasió ha estat protagonitzat per a més de 2.500 persones, de les quals, segons xifres oficials, només van poder creuar unes 500 persones.

Publicitat

Arran del salt, en les darreres hores, ha sortit a la llum un vídeo que ha causat furor en les xarxes socials i que deixa palès la violència policial.

En aquest s’aprecia el linxament d’un migrant a les mans de cinc agents al costat de la tanca de Melilla. Aquests, sense escrúpols, li donen cops amb porres i puntades de peu; deixen la persona malferida a terra després d’uns segons d’indecisió enfilada a la tanca. Organitzacions en defensa dels drets de migrants han denunciat a través d’un comunicat la violència policial i, mostren la seva indignació en les devolucions “en calent”, de nou cap al país africà.

L’any 2021 va tancar amb, com a mínim, 2.126 persones mortes, gairebé 400 persones més que l’any anterior, segons dades del darrer informe de l’Associació Pro-drets humans d’Andalusia (APDHA). El notable augment es deu al desviament de les rutes de la frontera sud cap a Canàries, a causa dels acords que el Govern manté amb Marroc des de 2019 amb l’objectiu d’intensificar els controls en el nord del país, tal com específica el document oficial.

El fundador de l’Associació Pro Drets de la Infància, José Palazón, denuncia diverses entrevistes que a cap frontera es practica tanta violència policial: “Melilla està envoltada d’una tanca que no és simplement un obstacle de ferro, sinó tot un símbol de la política oficial”.

Cal recordar que l’any 2005, van ser instal·lades les concertines, un tipus de “barreres de seguretat” durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Es van retirar el 2007 i es van tornar a col·locar el 2013. El juny del 2020 van ser reemplaçades per una estructura de barrots. Avui en dia centenars de persones continuen lluitant per poder saltar la tanca i en la recerca d’un futur millor vivint episodis molt durs per part de les autoritats espanyoles.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut