Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023
Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023

VÍDEO | Entitats interposen la primera querella per tortures a la prefectura de Via Laietana 43

Irídia, Òmnium Cultural i la Comissió de la Dignitat presenten la campanya 'Via Laietana 43. Fem Justícia, fem memòria'

|

- Publicitat -

Pas endavant per la memòria democràtica. Irídia, Òmnium Cultural i altres entitats memorialistes com la Comissió de la Dignitat han anunciat la primera querella per tortures a la prefectura de Via Laietana pel cas del militant sindicalista Carles Vallejo. Així ho han explicat en l’acte de presentació de la campanya que porta per lema ‘Via Laietana 43. Fem Justícia, fem Memòria’.

Publicitat

Vallejo ha intervingut per denunciar la tortura com a “una eina constant” del franquisme per humiliar a tothom que s’atrevia a combatre la dictadura. Així mateix, ha defensat que cal transformar l’espai perquè les noves generacions siguin conscients d’aquesta fosca part de la història.

Reclamen la transformació de l’espai

Les deu entitats que formen part d’aquesta iniciativa també han convocat un acte diumenge 20 de novembre a les 12 hores davant la comissaria per urgir la “resignificació” d’aquest edifici perquè esdevingui un espai de memòria. El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha reclamat fer-ho per “enfortiment democràtic, per lluita antifeixista i per les garanties de no repetició de l’horror”.

A la presentació, Pilar Rebaqué, advocada i víctima de les tortures a la prefectura, ha defensat que la seva transformació en un espai de memòria “és una demanda de tota la societat”. “Centres així són necessaris per tenir una bona salut democràtica i fer que allò que va passar no es repeteixi”, ha reivindicat.

Rebaqué forma part de la Comissió de la Dignitat, que fa mesos que denuncia els constants atacs al faristol situat davant de la Comissaria de Via Laietana 43 i que explica la història de la prefectura per combatre la desmemòria.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió