Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

[Vídeo] El vergonyós reportatge d’una televisió de Huelva que incita obertament a l’odi contra Catalunya

El canal de Huelva ‘WiHuTV’ ha publicat un reportatge en què incita obertament a l’odi contra Catalunya. El reporter Álvaro Prett es dedica a recórrer els carrers de la localitat […]

Marina Bou Cabero 28/09/2018
Álvaro Prett a 'WiHuTV'

El canal de Huelva ‘WiHuTV’ ha publicat un reportatge en què incita obertament a l’odi contra Catalunya. El reporter Álvaro Prett es dedica a recórrer els carrers de la localitat d’Isla Cristina -fundada per pescadors catalans el 1756- preguntant als seus habitants la seva opinió sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya fent gala de la seva catalanofòbia.

Només començar, es mofa de la llengua catalana i tria com a banda sonora el ‘Soy Español’ del cantant José Manuel Soto, també famós per supurar odi contra Catalunya. La primera pregunta que fa ja deixa entreveure la mena de ‘periodisme’ que practica: “¿Qué te parece la que tienen montada allí?”, pregunta a una dóna a la qual també qüestiona si viatjaria a Catalunya. “No, porque me da miedo lo que hay allí formado”, diu ella. I ell continua, mofant-se dels catalans amb el seu accent: “un mensajito para Torrent, el nuevo president de la Generalitat de Catalunya”. Ni tan sols s’ha informat que Torrent no és el president de la Generalitat, sinó del Parlament.

Seguidament, atura un pare i una filla i els pregunta si volen la independència per la plaça de Mataró, ciutat agermanada amb Isla Cristina. Torna, de nou, a menysprear la llengua catalana fent veure que parla català amb un to burleta. És aleshores quan canvia de pla per parlar amb dues dones que prenen cafè en un bar: “¿tu sabias que Isla Cristina fue fundada por los catalanes?”. “No sé, yo no entiendo nada de enfermedades”, contesta una d’elles i a l’altra li pregunta “Si yo te digo Puigdemont, ¿tu que me dices?”, fregant-se les mans perquè la resposta sigui un insult.

El següent entrevistat, ja traspassa tots els límits: “deberían estar todos los catalanes en la cárcel por querer partir España. Los separatistas, no hablamos de los otros buenos”. Una resposta que el reporter troba genial i utilitza per seguir atiant l’odi contra els catalans i alimentar l’estereotip del català garrepa. Però no en té prou i es dirigeix a una senyora asseguda a un banc de color groc per recriminar-li que segui en un “banco independiente”. Més endavant, fa la mateixa mofa amb unes altres dones i els diu “nos tenemos que ir para lo azul porque no queremos saber nada de lo amarillo”.

Seguidament, una altra dona que seu en un bar és preguntada sobre la independència de Catalunya. “Es una puta mierda”, diu entre els riures dels presents. Però la que sembla tenir la solució al problema és una senyora que proposa que els independentistes siguin desterrats a l’Illa Perejil. “Se la damos, se la cedemos”, assegura. I el presentador segueix la seva ruta de l’odi per dir a una dona -a mode d’insult- que té cara de catalana i preguntar-li amb sorna què li sembla que es vulgui independitzar la plaça de Mataró. “Que vengan, que de aquí van a salir con los pies por delante”, diu ella. Amenaces greus que són aplaudides pel reporter.

I, per si això fos poc, qüestiona a un home què li sembla “el temita de los lazos amarillos” i fa mofa amb una altra dona intentant donar-li un llaç groc mentre ella el rebutja, ambdós entre riures. Cap mena de remordiment per riure dels presos polítics i els exiliats i les seves famílies. I, per acabar, una nova mostra de catalanofòbia quasi surrealista: una dona que s’enfada quan el reporter fa veure que parla català per mofar-se de la llengua. “Yo soy española, que los catalanes hablen español como hablo yo. No me gusta que me hables en catalán. ¿Tu dónde estás ahora mismo?”. Tot amb el ‘Que viva España’, de Manolo Escobar, de fons.