Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

[Vídeo] Baena ninguneja escandalosament a la defensa de Jordi Sánchez amb el consentiment de Marchena

El cap de la policia judicial, el tinent coronel Daniel Baena, ha declarat avui com a testimoni al judici de l’1-O, mantenint en tot moment una actitud xulesca i grosera […]

Marina Bou Cabero 26/03/2019
Marchena, al judici de l'1-O

El cap de la policia judicial, el tinent coronel Daniel Baena, ha declarat avui com a testimoni al judici de l’1-O, mantenint en tot moment una actitud xulesca i grosera de cara a les defenses dels presos polítics. Un dels moments en que això ha estat més evident ha estat quan l’advocada de Jordi Sánchez, Ana Bernaola, li ha preguntat “per què no inclou en els seus atestats els tuits, correus o publicacions de premsa que poden tenir un contingut favorable” pels acusats. Baena ha contestat -bàsicament- que això els suposaria molta feina i que el que ells volien era recopilar “proves i indicis” que demostressin que els presos polítics havien comès certs delictes.

En aquest moment, Bernaola ha retret que Baena inclogués en un atestat sota el títol “fets concrets d’agressió” -encarregat pel jutge instructor de la causa- dos tuits de Sánchez en que fa crides a la no violència. “Veu, ja està, ja hem inclòs alguna cosa a favor de Jordi Sánchez”, ha etzibat aleshores el guàrdia civil, ningunejant la feina de la defensa de Sánchez. I ha afegit que el títol de l’atestat no ha de tenir a veure amb el que hi ha dins.

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha tallat a l’advocada només per dir que els atestats fets pel cap de la policia judicial no tenen “cap mena de rellevància” per al tribunal a l’hora de dictar sentència. Segons Marchena, aquells informes contenien “valoracions indiciàries” per als primers moments de la investigació però ha deixat clar que el judici “comença a partir dels escrits d’acusació”. Per això, ha dit que és “estèril” per a les defenses intentar “neutralitzar” o mostrar contradiccions en els indicis recopilats pel cap de la policia judicial. La lletrada de l’equip de defensa de Sànchez, Ana Bernaola, ha insistit per aquesta línia perquè sosté que els indicis de Baena s’han usat en les tesis d’acusació de fiscalia.