Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

VÍDEO | Arrenca el 29è Congrés Nacional d’ERC marcat per la decisió d’acceptar la B-40

Aragonès reclama un “gran acord” per tornar a celebrar un referèndum: “L’Estat no ens pot tractar com a menors”

Redacció 28/01/2023
El president de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, al Congrés Nacional del partit a Lleida Data de publicació: dissabte 28 de gener del 2023, 11:04 Localització: Lleida Autor: Bernat Vilaró

La decisió d’ERC d’acceptar la B-40 ha marcat l’inici del 29è Congrés Nacional del partit. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha reivindicat que les “decisions complexes són pels valents”, en referència a l’aval d’Esquerra a la Ronda Nord del Vallès per salvar les negociacions pels pressupostos amb el PSC. “Les decisions estan reservades pels qui arrisquem, és una nova lliçó de responsabilitat, generositat i sentit de país”, ha reivindicat Vilalta.

Al seu torn, el president de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha reclamat un “gran acord” que fixi el “quan i el com” per tornar a celebrar un referèndum. “L’Estat no ens pot tractar com a menors”, ha reblat. En pujar a l’escenari, la militància republicana s’ha posat dempeus per rebre Aragonès al crit de “president”.

Igualment, el cap del Govern ha ovacionat i reivindicat les alcaldies d’Esquerra, i ha marcat la mirada cap al futur: “Estic convençut que al maig molta gent ens farà confiança per tenir una alcalde o alcaldessa republicana”.

El cap del Govern ha insistit en la seva proposta d’Acord de Claredat, per donar “forma” al “consens” que certifica que el conflicte s’ha de resoldre votant. “Així de simple i democràtic, i així d’imparable”, ha argumentat. De fet, les bases d’ERC avalaran el full de ruta del partit aquesta tarda, que insisteix en la via de la negociació amb l’Estat per resoldre el conflicte polític.

Al Congrés hi arriba una esmena viva, sobre experiències internacionals de referèndums. El text proposa mantenir el model de Montenegro -aposta per un 50% de participació i un 55% de suport al ‘sí’-, però sense fer cap referència al país.

Abans que Aragonès pugés a l’escenari, el Congrés Nacional d’ERC ha connectat en directe amb Marta Rovira, exiliada a Suïssa, que prendrà la paraula a la tarda. De fet, Vilalta ha tingut paraules d’agraïment per la “confiança i generositat” de la secretària general d’Esquerra. La portaveu ha denunciat la “venjança” de l’Estat contra Rovira.

Al migdia també prendran la paraula el candidat a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, i -des de Ginebra- la secretària general del partit, Marta Rovira. Finalment, el president d’ERC, Oriol Junqueras, farà la clausura del Congrés a la tarda.

Representació d’altres partits 

Han confirmat l’assistència tots els consellers i conselleres del Govern, excepte la de Justícia, Gemma Ubasart, per qüestions personals. En total hi ha 1.400 persones escrites al Congrés.

També hi ha representants de la CUP —Dolors Sabater—, Bildu, BNG, SNP, PNC, Sinn Fein, Eusko Alkartasuna, Sortu, i d’altres organitzacions polítiques internacionals. Així com d’UGT, CNT, CCOO, Intersindicat, CGT, Unió de Pagesos, Pimec, Foment, CECOT, Cercle d’Economia, Sindicat de llogateres, Som Escola, Plataforma per la Llengua, CAL, la Bressola, Alerta Solidària, Òmnium i l’ANC.