Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

[Vídeo] Antich defensa Borràs: “És una víctima més de l’operació d’Estat contra l’independentisme”

El nou cap d’Òmnium considera que la causa oberta contra la presidenta del Parlament és per reprimir “una de les cares visibles de l’independentisme”

Redacció 24/03/2022
El president d'Òmnium, Xavier Antich, a les portes del TSJC Data de publicació: dilluns 14 de març del 2022, 10:50 Localització: Barcelona Autor: Blanca Blay

El nou president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha defensat que el cas judicial que té obert la presidenta del Parlament, Laura Borràs, té “motivacions polítiques”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Antich ha considerat que la presidenta de la cambra “és una víctima més dels milers que hi ha en aquesta operació d’estat contra l’independentisme, que és d’una magnitud i abast enorme”.

En aquest sentit, emmarca el cas de Borràs —per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes— dins un tipus de “repressió” consistent en “obrir processos fonamentalment per ser una de les cares visibles del moviment independentista”.

Així, ha recordat que Òmnium “hi ha estat sempre al costat de Borràs”. “Des de sempre hem mostrat el suport a Borràs perquè sabem que hi ha motivacions polítiques, que encara que no són per actuacions derivades del moviment independentistes sinó que tenen a veure amb la seva gestió a la Generalitat, és una evidència que tenen motivació política, amb la que l’Estat pretén erosionar el moviment”, ha afegit.

Taula de diàleg i via unilateral

Pel que fa a la viabilitat de la taula de diàleg entre el Govern català i l’espanyol, Antich ha defensat que aquest és un instrument “útil en la mesura que aplegui consensos molt plurals i tan amplis com siguin possible”. “Tots els instruments poden ser útils i són legítims, però han de ser compartits dins el moviment independentista”, ha dit, tot afegint que “inquieta que els instruments que hi ha sobre la taula siguin ridiculitzats per altres parts”.

“Hi ha prou en tenir mínimes nocions de política comparada per veure que on hi ha conflicte polític són útils aquests instruments, a molts llocs del planeta. És útil en la mesura que és un instrument compartit”, ha sentenciat. De la mateixa manera, preguntat per la via unilateral, ha emmarcat això en la mateixa dinàmica. “Passa el mateix, és útil un instrument en la mesura que aplega consensos i serveix per construir”, ha conclòs.