Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

[Vídeo] Així ha intentat Marchena maquillar la criminalització d’Òmnium al judici de l’1-O

Enric Vidal, dissenyador gràfic, ha declarat avui com a testimoni en una jornada del judici de l’1-O centrada en el material que es va fer per promocionar el referèndum. Durant […]

Marina Bou Cabero 12/03/2019
Manuel Marchena, jutge del Tribunal Suprem / ACN

Enric Vidal, dissenyador gràfic, ha declarat avui com a testimoni en una jornada del judici de l’1-O centrada en el material que es va fer per promocionar el referèndum. Durant el seu interrogatori, la Fiscalia ha volgut saber si “és vostè d’Òmnium Cultural” i des de quan, a la qual cosa Vidal ha respost que és soci des de fa uns quinze o setze anys.

Ha estat aleshores quan l’advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas, ha intervingut per traslladar al tribunal que no entén perquè s’ha de preguntar als testimonis si són socis o no d’Òmnium Cultural. “Entenem que és una qüestió que pertany a l’àmbit intern de cadascun dels ciutadans que compareixen a aquest tribunal”, ha dit, per demanar que la pregunta no sigui admesa perquè no ha de ser element de valoració en relació a la causa que es jutja.

La resposta del president de la sala, Manuel Marchena, ha estat intentar maquillar la clara criminalització d’Òmnium que s’està fent al judici dient que el fet que s’admeti la pregunta està relacionat amb “el caràcter transversal i no ideològic” d’Òmnium. “Entenem que parlar d’Òmnium no es parlar d’ideologia”, ha defensat dient que Òmnium és simplement una associació cultural i, per tant, “no hem considerat que suposés una transgressió de la seva llibertat ideològica”. Però Salellas ha insistit per demanar-li “què té a veure que algú sigui o no soci d’Òmnium Cultural” i Marchena ha tancat ràpidament el debat.

Un altre moment surrealista de l’interrogatori de la Fiscalia ha estat quan han acusat Vidal d’aparèixer com a contacte al telèfon de Toni Molons, exsecretari de Difusió de la Generalitat, a qui intenten constantment relacionar amb “el tal Toni” que hauria fet de  contacte entre el Govern i persones citades a declarar per la seva presumpta relació amb la creació de material de l’1-O