Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

València: el PP fa “casus belli” de l’estàtua de Francesc de Vinatea

L’estàtua actual va ser col·locada l’any 1993, durant el mandat de Rita Barberà, en plena operació del blaverisme per apropiar-se d’aquesta figura històrica

Redacció 16/01/2023
Escultura de Francesc de Vinatea

El PP ha anunciat que presentarà una moció al proper ple per tal que l’estàtua de Francesc de Vinatea romangui a la plaça de l’Ajuntament de València. La polèmica es circumscriu a les tasques de remodelació i peatonalització que està duent a terme l’actual equip de govern en diversos espais del centre del València, com ara la plaça de l’Ajuntament o la plaça de la Reina.

Francesc de Vinatea hauria estat jurat en cap de València el 1333, moment en què tingué lloc l’intent del rei Alfons el Benigne, influït per la seva segona muller, Elionor de Castella, de cedir part del territori del Regne de València a l’infant Ferran.  No consta com a jurat a les actes del Consell Municipal, i l’única referència que en tenim ens ve de la Crònica de Pere el Cerimoniós, i malgrat tot, la tradició el fa jurat en cap de la ciutat de València. Francesc de Vinatea és un dels personatges mítics valencians per haver defensat el Regne de València d’atacs als seus furs o al seu territori. Paradoxalment, malgrat simbolitzar la defensa de les lleis i llibertats valencianes, la seva figura ha estat utilitzada regularment per grups espanyolistes i ultradretans com el GAV. L’estàtua actual va ser col·locada l’any 1993 durant el primer mandat de Rita Barberá amb el suport del partit blaver Unió Valenciana, en plena operació del blaverisme per apropiar-se d’aquesta figura. La figura de Vinatea ha resultat polèmica perquè va assassinar la seva primera esposa mentre aquesta estava embarassada.

La portaveu del grup municipal del PP, María José Ferrer San Segundo, ha anunciat la presentació de la moció i ha expressat que “hem de posar en valor la nostra història i Vinatea va ser un personatge transcendental d’aquesta perquè simbolitza el poble valencià unit, disposat a lluitar i a lliurar la seva vida per la pervivència de la seva identitat i la integritat territorial de l’aleshores Regne de València, un fet suficientment important com per no eliminar-la. Personalitats d’aquesta importància s’han de quedar a la nostra plaça principal i s’han de posar en valor, en comptes d’amagar-les perquè s’oblidi la seva memòria”. El PP demana, a amés, que a part de mantenir l’estàtua a l’emplaçament actual, s’hi instal·lin uns plafons que expliquin qui era i quines accions va fer pel regne de valència.

L‘alcalde de València ha expressat la seva voluntat de cercar una solució per aquest monument, considerant que “se li ha de reconèixer una important defensa dels drets dels valencians i del nostre autogovern”.