Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Uns 200 militars retirats firmen una declaració en defensa de Franco: ”Un militar exemplar per a tots els soldats”

Un total de 181 militars retirats de totes les graduacions han subscrit una declaració que defensa la figura del dictador Francisco Franco, a qui defineixen com a “militar exemplar per […]

Redacció
Redacció 01/08/2018
Imatge del Valle de los Caídos / @hospederiavc

Un total de 181 militars retirats de totes les graduacions han subscrit una declaració que defensa la figura del dictador Francisco Franco, a qui defineixen com a “militar exemplar per a tots els soldats” i la figura dels quals creuen que està sent “vilipendiada fins a extrems inconcebibles, sense cap objectivitat”.

L’anomenada ‘Declaració de respecte i desgreuge al general D. Francisco Franco Bahamonde. Soldat d’Espanya’ ha sumat la signatura de 30 generals ja retirats, però també la d’almiralls, coronels, comandants, tinents coronel, diversos capitans i un sergent primer; fins a les 181 signatures.

Farts dels atacs a Franco

Segons argumenten, han donat aquest pas “després dels permanents atacs” a la figura de Franco, “esborrant sense pressa però sense pausa tot vestigi del seu quefer per Espanya als moments històrics que li va tocar viure”.

Al seu judici, les crítiques a Franco estan basades en “la tergiversació de la Història” i amb unes finalitats “espúries que fan posar vermell a qualsevol estudiós de la veritat històrica”; pel que surten en la seva defensa sentint-se emparats per les Reals Ordenances per a les Forces Armades, que resen que “l’homenatge als herois que la van forjar i a tots els que van lliurar la seva vida per Espanya és un deure gratitud i un motiu d’estímul per a la continuació de la seva obra”.

Per això, els signants de la declaració recomanen la lectura “assossegada i objectiva” de la fulla de serveis de Franco, de la qual destaquen que “sempre va sol·licitar els llocs de major risc i fatiga, disciplinat, subordinat i sempre preocupat pels soldats a les seves ordres, als quals manava amb l’exemple, va ser ferit de gravetat en combat i ascendit diverses ocupacions per mèrits de guerra”.

A més, asseguren que Franco va ser “lleial” a la II República, però després va assumir la defensa d’una Espanya “agredida i assetjada pel comunisme internacional acceptat i adoptat pel Front Popular”. “Dels anys posteriors a la contesa, s’expliquen ara successos que sacsegen la sensibilitat dels més forts. Fins i tot aquells que puguin atribuir-se a fets reals, se’ls matisa amb episodis mancats d’autenticitat i s’esquiva la situació del moment en què van esdevenir amb la finalitat de criminalitzar qualsevol actitud per justa que fora”, argumenten sobre els anys de dictadura.

El Valle, un “símbol de la reconciliació”

En aquest sentit, insisteixen que les crítiques a Franco només tenen la fi que les noves generacions “ignorin i si cal menyspreïn” aquest període “important” de la història, “tractant de justificar amb això un fals progrés que oculta la realitat de l’actual enfonsament territorial de la Nació i la manifesta desigualtat entre els espanyols”.

I demanen als autors d’aquesta “campanya infame” tornar a “la veritat històrica” i acabar “amb la seva perversa pretensió” d’exhumar les restes de Franco del Valle dels Caiguts i la posterior transformació o destrucció d’aquest “símbol de la reconciliació”.