Dilluns, 25 de gener de 2021 - Edició 914
La República

Unes 800 persones exigeixen a Cardona que es segueixi maltractant els animals via els correbous

El municipi pretén aliar-se amb altres d’afectats per consensuar una estratègia comuna

Avatar
Agències 29/09/2019
Pla mitjà d'un dels moments de la concentració. Imatge del 28 de setembre del 2019. (Horitzontal)

Unes 800 persones s’han concentrat, aquest dissabte al vespre a Cardona, per mostrar el seu rebuig a la proposta per instar el Govern a modificar la llei actual per prohibir els correbous a Catalunya. La protesta, que ha omplert bona part de la plaça de la Fira, ha comptat amb la lectura d’un manifest, elaborat conjuntament per les penyes i l’Ajuntament, en el que se subratlla que “no hi ha maltractament”.

Un total de 60 col·lectius del poble ja l’han signat. L’alcalde, Ferran Estruch, ha anunciat que buscaran una aliança amb la resta de municipis afectats per consensuar una estratègia comuna i evitar la prohibició.

Davant de pancartes com “Les tradicions no es toquen” i amb molts cardonins guarnits com si es tractés d’una jornada de correbou, la plaça de la Fira s’ha omplert de petits i grans per defensar la festa. L’alcalde, Ferran Estruch, ha alertat de què comença “una carrera de fons”. No obstant això, ha volgut deixar clar que de la proposta a la realitat hi ha un llarg camí i s’ha mostrat optimista amb “guanyar la batalla” i demostrar que la popular festa cardonina ha de seguir existint.

També durant la lectura del manifest, a càrrec dels representants de les penyes, s’ha recordat que es vetlla tant per la seguretat de l’animal com la dels participants. Artur Boix, portaveu de les penyes, ha qualificat “d’injustícia” que es vulgui prohibir. Ha recalcat que es tracta d’una festa que transcendeix de partits o generacions. “Anirem units fins al final i farem pedagogia de la importància que té pels cardonins”, ha assegurat.

Una mostra del maltractament animal dels correbous

 

60 adhesions

En un dia, una seixantena de col·lectius del municipi s’han sumat al manifest de rebuig a la prohibició, mostra, segons l’alcalde, del fet que a Cardona hi ha consens. Estruch, que ha reiterat que a la festa no hi ha maltractament, ha volgut posar un “crit d’alerta”, tot apuntant al fet que, si es prohibeixen els correbous, caldria també prohibir tot un seguit de festes on hi ha animals, com ara els Tres Tombs.

Segons el batlle, cal un debat amb el territori en un aspecte que no es pot “centralitzar” i incloure la visió dels experts. Per aquesta raó, ha instat a les forces que van donar suport a la proposta d’evitar tractar-la “des del desconeixement”.

Cardona, ha avançat l’alcalde, té intenció de buscar el consens amb altres municipis afectats. També de reunir-se amb el Govern i la resta de partits per evitar que la proposició pugui arribar a fer-se efectiva.

Una concentració festiva

La protesta ha acabat amb la música de la festa major de Cardona sonant per la megafonia de la plaça i els assistents, especialment els més menuts, gaudint amb els carretons amb forma de bou.

Relacionats