Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

Una quarantena d’eurodiputats reclama a Von der Leyen mediació per “trobar una solució política a Catalunya”

|

- Publicitat -

Una quarantena d’eurodiputats ha reclamat a la nova presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen que actuï com a mediadora o “doni suport a una mediació internacional” per “trobar una solució política a Catalunya que respecti la voluntat de la gent” i amb “els canvis necessaris al sistema legal espanyol”. En una carta enviada a l’alemanya just després que l’Eurocambra hagi donat el vistiplau al seu executiu, un grup d’eurodiputats dels Verds/EFA, de l’Esquerra Unitària, l’N-VA i alguns socialistes eslovens demanen al nou executiu que garanteixi “la protecció dels drets fonamentals i humans a Espanya” per no “donar precedents” a països no democràtics. “Aquest afer intern europeu hauria de poder comptar amb una solució liderada per Europa”, defensa la carta.

Publicitat

A la missiva reivindiquen una mediació internacional que pugui ajudar “les dues parts” a trobar una solució a l’afer català i que estigui en contra de l’ús de la força excessiva i innecessària. D’altra banda, els eurodiputats volen que la Comissió Von der Leyen demani a Espanya el “compliment” de les resolucions d’organismes vinculats a l’ONU, com la petició d’alliberament dels presos del Grup de Treball de Detencions Arbitràries.

El grup d’eurodiputats exigeixen que els líders europeus no es quedin callats sobre l’afer català quan no ho fan “sobre problemes que afecten altres estats membres”. “Si Europa no pot defensar els drets humans dins d’Europa, perdrà la seva raó de ser i haurà de deixar de fer sermons a altres països”, alerten.

Entre els eurodiputats signants hi ha el cors François Alfonsi (Greens/EFA), els irlandesos Matt Carthy i Clare Daly, les ecologistes Karima Delli, Tineke Strik i Caroline Roose o els socialistes eslovens Milan Brglz i Tanja Fajon. També hi han donat suport Geert Bourgeois i Johan Van Overtveldt de l’N-VA. La carta impulsada per la Plataforma Diàleg UE-Catalunya també està firmada pels eurodiputats electes sense escó Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, i l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba.

Et pot interessar  La Comissió Europea facilitarà recursos per aprendre català al programa Erasmus+ abans d'octubre

Riba espera “una acció clara”

En declaracions als mitjans, Riba ha assegurat que esperen “una acció clara i contundent” de l’executiu de Von der Leyen. “És el moment perfecte perquè la Comissió Europea pugui fer aquest gest”, ha defensat.

Riba creu que les institucions europees també han de ser “valentes” per aconseguir que hi hagi una “taula de negociació” sobre Catalunya que “trenqui amb la repressió”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió