Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Una manifestació unitària protestarà contra el Hard Rock, el Quart Cinturó i l’ampliació de l’aeroport del Prat

Sota el lema ‘Defensem la terra, construïm el futur’, fan una crida a participar en la “gran manifestació” que tindrà lloc el 4 de març a Barcelona

Carme Garau 13/02/2023
Cartell de la manifestació convocada per plataformes ecologistes i socials contra diferents macroprojectes a Catalunya. Data de publicació: dilluns 13 de febrer del 2023, 12:07 Localització: Barcelona Autor: Eli Don

Entitats socials i ecologistes han convocat una manifestació el 4 de març per protestar contra els macroprojectes vinculats a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat: el Hard Rock, el Quart Cinturó i l’ampliació de l’aeroport del Prat. Sota el lema ‘Defensem la terra, construïm el futur’, fan una crida a participar en la “gran manifestació” que tindrà lloc a plaça de Catalunya (Barcelona) a les 18 h.

En un comunicat, qualifiquen “d’espectacle lamentable” l’acord entre el Govern d’ERC i el PSC. “Han pactat un conjunt d’aberracions ambientals i socials amb l’excusa de l’aprovació d’uns pressupostos que, segons diuen, han de millorar els serveis públics”, critiquen. En aquest sentit, consideren que l’executiu fingeix preocupació pel canvi climàtic, però pacta un acord que “s’inspira en un model caduc” que deteriora el medi ambient i afavoreix l’especulació i el turisme de masses, amb les respectives conseqüències socials i territorials.

Davant aquest pacte, els membres de les diferents plataformes han demanat reunir-se amb el president Pere Aragonès per parlar d’un “canvi de rumb” d’aquelles polítiques que “agredeixen el territori”.

Lluites arreu dels Països Catalans

Els activistes constaten que són “lluites separades territorialment”, però amb un “denominador comú” que és el sistema econòmic “depredador i extractiu” i posen d’exemple els polèmics jocs olímpics del Pirineu, la lluita per l’horta valenciana o la massificació turística de les Illes Balears, entre d’altres.

Davant aquests “atacs” avisen que només l’organització popular aconseguirà a un canvi de model. “La unió entre pobles, barris i ciutats de tot arreu és la clau per a crear una consciència i sentiment de pertinença a les nostres viles, per a poder ser respectats i deixar de ser decorats on els polítics de torn poden fer i desfer com els dicti el mercat”, asseguren.

Les entitats també remarquen la necessitat d’uns serveis públics i de qualitat que millorin la vida de la gent i aposten per planificar una transició ecosocial. “Som aquí per reivindicar i cridar ben fort que no necessitem macroprojectes i trinxar el territori, que no necessitem més autopistes, casinos ni més avions, sinó tot el contrari”, avisen.