Divendres, 21 de gener de 2022 - Edició 1275
La República

Una ‘Lectura fácil’ guanya el 36è Premi Herralde de Novel·la

Cristina Morales (Granada, 1985) ha guanyat el 36è Premi Herralde de Novel·la amb l’obra Lectura fácil, mentre que El sistema del tacto d’Alejandra Costamagna (Santiago de Xile, 1970) ha estat […]

Joan Vila i Boix 05/11/2018
Cristina Morales (Granada, 1985) ha guanyat el 36è Premi Herralde de Novel·la amb l'obra 'Lectura fácil' / ACN

Cristina Morales (Granada, 1985) ha guanyat el 36è Premi Herralde de Novel·la amb l’obra Lectura fácil, mentre que El sistema del tacto d’Alejandra Costamagna (Santiago de Xile, 1970) ha estat l’obra finalista del guardó convocat per Anagrama i que s’ha donat a conèixer aquest dilluns. Lectura fácil és una obra “contra el masclisme imperant, l’opressió del sistema i la injustícia” i que té com a protagonistes quatre cosines que tenen diversos graus de discapacitat intel·lectual i que comparteixen un pis tutelat a Barcelona. Aquesta és una història que “denuncia el masclisme i les actes d’un jutjat que pretén incapacitar i esterilitzar a una de les protagonistes”.

En total s’han presentat 445 originals i després de la primera selecció, n’han passat set: Cristatus, de Cor Hilkema (pseudònim); Degenerado, d’Ariana Harwicz; Los hombres más altos, de Fabián Martínez Siccardi; Trayectoria, de Silván Salas (pseudònim); El sistema del tacto, d’A. Torrant (pseudònim) -finalista-; Lectura fácil, de Cristina Morales -guanyadora- i Una casa con jardín, d’Itzel Guevara. L’any passat va guanyar el premi Andrés Barba amb República luminosa i el finalista va ser Diego Vecchio per La extinción de las especies. El jurat que ha escollit el guanyador i el finalista ha estat format per Rafael Arias, Gonzalo Pontón Gijón, Marta Sanz, Juan Pablo Villalobos i l’editora Silvia Sesé. La dotació és de 18.000 euros.