Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Una entitat antifranquista acusa Sánchez de perpetrar una “gran operació de màrqueting” amb l’exhumació del dictador

La Comissió de la Dignitat considera insuficient el pas que aquest divendres ha fet el Consell de Ministres aprovant un reial decret-llei que modifica la Llei de memòria històrica i […]

Agències 24/08/2018
Imatge del Valle de los Caídos / @hospederiavc

La Comissió de la Dignitat considera insuficient el pas que aquest divendres ha fet el Consell de Ministres aprovant un reial decret-llei que modifica la Llei de memòria històrica i que permetrà exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos, on està enterrat des de 1975. El seu coordinador, Josep Cruanyes, creu que es tracta d’una “gran operació de màrqueting” i reclama una estratègia global de “reparació de les víctimes del franquisme” per complir amb les peticions que els ha fet les Nacions Unides.

Entre la llista de peticions que fan, hi ha que les famílies dels republicans que hi ha enterrats al monument puguin recuperar les seves restes, que s’anul·lin els processos franquistes que es van fer a tot l’estat espanyol (“només a Catalunya van afectar més de 60.000 persones”) o que es restitueixin els patrimonis “espoliats”. Cruanyes també diu que el Valle de los Caídos no té cap sentit actualment i que o bé hauria de desaparèixer o bé s’hauria de convertir en un centre d’interpretació on s’expliqués la repressió franquista i els treballs forçats dels milers de persones que van haver-hi de treballar per aixecar-lo.

Cruanyes assegura que hi ha una llarga llista de polítiques “efectives” de reparació de les víctimes i que “si el govern no se les planteja, per a nosaltres Franco ja està bé on està”. “Si la nova política de memòria històrica ha de quedar en traslladar Franco, no haurem fet res i val més no fer-ho”, remarca Cruanyes.

D’altra banda, Cruanyes recorda que la Comissió de la Dignitat va enviar una carta demanant al govern espanyol que es restituís la documentació espoliada a Catalunya i de la resta de l’estat perquè així ho preveu la llei i “no s’ha fet”.