Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Una empresa espanyola va pagar suborns a l’Aràbia Saudita per l’exportació d’armes

El govern de Mariano Rajoy va dissoldre l’empresa el 2017 arran de l’escàndol

Agències 09/01/2020
La fiscalia anticorrupció ha revelat que l’empresa estatal d’exportació d’armes Detex va pagar suborns a l’Aràbia Saudita. En el seu escrit d’acusació, el ministeri fiscal assegura que aquesta empresa pública va donar “comissions il·lícites” a les autoritats saudites en les seves operacions comercials per subministrar material miliar a Riad entre el 2005 i el 2014. Segons la fiscalia, les comissions es van elevar en alguns casos fins al “20% del valor del contracte”. La fiscalia acusa l’empresa i una desena de persones implicades de corrupció, malversació, blanqueig de capitals, falsedat documental i organització criminal subsidiària.

L’Audiència Nacional està investigant Defex, una empresa pública espanyola creada per a la promoció i exportació de béns i serveis de les empreses espanyoles que es dedicava principalment a l’exportació d’armes de la mà d’empreses privades. El govern de Mariano Rajoy va dissoldre l’empresa el 2017 arran de l’escàndol.

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata es va fer càrrec del cas el 2014 i la investigació ha posat de manifest operacions per 153 milions d’euros dels quals aproximadament la meitat es van desviar a paradisos fiscals creats per una familiar de l’exespia Francisco Paesa.