Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

Una cinquantena d’entitats exigeixen tancar la comissaria de Via Laietana i convertir-la en un espai de memòria

Recorden que el Congrés va aprovar la cessió de l’edifici a les institucions catalanes

Agències 20/11/2019
Els representants de les entitats que reclamen el tancament de la comissaria de Via Laietana i la seva reconversió en espai de memòria

Una cinquantena d’entitats han reclamat aquest dimecres el tancament de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, la comissaria situada a la Via Laietana de Barcelona, i la seva reconversió en un centre de memòria del Franquisme i de les tortures que s’hi van produir durant la dictadura.

En un acte aquest dimecres encapçalat per Òmnium Cultural, la Fundació Josep Irla, l’Associació d’Expresos Polítics del Franquisme i la Fundació Cipriano García, les organitzacions que donen suport a la iniciativa han recordat que el Congrés dels Diputats va instar el govern espanyol a cedir l’edifici a institucions catalanes. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha exigit “prou impunitat en aquest edifici, que encara representa la memòria del Franquisme” i en el qual “encara s’hi denuncien males praxis policials”.

La Prefectura, que aquests dies ha tornat a ser l’escenari de les protestes després de la sentència del Procés, ja s’hauria d’haver traslladat, segons la proposició no de llei que va aprovar el Congrés el juny del 2017. I, per això, ahir l’Ajuntament de Barcelona va tornar a aprovar una proposició –presentada per ERC– exigint al govern espanyol que apliqui de manera immediata el que va aprovar.

La policia rebutja deixar l’edifici

La Policia Nacional no té previst deixar l’edifici a Via Laietana de la Prefectura Superior a Barcelona. “No hi ha pla ni està previst”, contesten fonts del Ministeri de l’Interior a la pregunta de si barregen la sortida d’aquest edifici amb la intenció de facilitar que es converteixi en un museu de la “repressió franquista”.

La proposta d’ERC de deixar el 43 de Via Laietana ha creat malestar dins de sectors de la policia en considerar-la com a mínim inoportuna, en un context en què aquest edifici ha estat objecte durant diversos dies de les protestes independentistes contra la sentència del procés.

El Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha denunciat que el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) s’hagi sumat a aquesta iniciativa que “humilia” els policies, recordant altres resolucions recents que han demanat que els agents antiavalots llueixin el seu nombre d’identificació o no utilitzin pilotes de goma.

Des de Jupol, organització sindical majoritària en la policia, s’ha remès una carta al ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, on es rebutja deixar Via Laietana perquè no veuen “cap raó ni funcional ni operativa”. “Creiem que darrere d’aquesta iniciativa estan les conseqüències del pacte del Govern central aconseguit entre PSOE i Unides Podem, al·leguen.