Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

Una acadèmia de formació de líders, el nou xiringuito de Duran i Lleida

És paradoxal que l’home que va arruïnar i fer desaparèixer un partit històric com Unió Democràtica de Catalunya pretengui ara fer negoci donant lliçons de lideratge

Agències 26/04/2021
Primer pla de l'exlíder d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, el setembre del 2019.

Josep Antoni Duran Lleida, exportaveu de CiU al Congrés i exlíder d’Unió Democràtica, ha impulsat l’Acadèmia Europea Leadership (AEL) a Barcelona, un centre dedicat a la «formació de líders per afrontar els reptes de futur» i «combatre els postulats populistes». La nova acadèmia, segons ha explicat el mateix, seguirà el model que ja funciona a Roma i a París, als centres creats a iniciativa de l’exprimer ministre italià Enrico Letta, ara líder del Partit Demòcrata italià i que va ser degà de l’escola de relacions internacionals de ciències polítiques de París.

És una paradoxa que l’home que va ensorrar i portar a la desaparició un partit històric com Unió Democràtica de Catalunya pretengui ara fer negoci donant lliçons de lideratge.

«Des que vaig deixar la política, he tingut la voluntat de contribuir a la formació de líders per afrontar els reptes de la nostra societat i fer-ho, a més, amb capacitat per combatre els postulats populistes que cada vegada més s’estenen a dreta i esquerra com un autèntic càncer de la democràcia», ha afirmat Duran Lleida. Duran serà el president de l’acadèmia, mentre que Letta presidirà la comissió d’admissió d’alumnes, que disposaran d’un sistema de beques per facilitar el seu accés als cursos, en els quals s’impartirà anualment un «Programa de lideratge per a l’Europa del segle XXI».

Els cursos, destinats a la formació de joves d’entre 21 i 30 anys, inclouran conferències, classes, diàlegs i col·loquis, en què participaran membres de governs, líders empresarials i figures de prestigi, en camps com la sociologia i la demoscòpia. Seguint el model italià i francès, l’AEL, que preveu que en l’alumnat hi hagi paritat i es garanteixi la diversitat, establirà un marc de relació amb la Scuola Politica de Roma i l’Acadèmia Europea creada a l’Institut Jacques Delors de París. Pobres alumnes!