Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Un sindicat d’estudiants “salva” el català a la UPF

Denuncien que han aconseguit retornar la llengua catalana a l’aula després que els docents claudiquessin per canviar l’idioma

Gerard Sesé 10/10/2020

Problemes de no ser un Estat: els estudiants catalans que cursen els seus estudis als Països Catalans tenen el dret a rebre les classes en el seu idioma.

Malgrat això, des de fa dècades, el problema persisteix: els alumnes que es matriculen a assignatures en català veuen com, sense previ avís, se’ls canvia d’idioma, gairebé sempre al castellà, perquè se suposa que hi ha algun alumne que no l’entén o perquè el professor no es troba còmode amb la llengua pròpia del país. El cas més paradigmàtic és el dels estudiants d’Erasmus que fan canviar la llengua de tota una classe per la suposada bona fe dels estudiants. Un fet que ens recorda el DiariDeLaLlengua.cat.

Doncs ahir mateix la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), un sindicat d’estudiants amb 88 anys d’història que treballa per fer de Catalunya un país millor, ha explicat que ha aconseguit redreçar aquesta injusta situació a diferents classes de la UPF, amb diferència, la universitat que més classes en castellà ofereix.

La FNEC explica que aquesta setmana han intervingut a la facultat d’Humanitats de la UPF també a la d’Economia i Empresa i a la de Dret on han aconseguit “revertir situacions d’assignatures anunciades en català i que s’estaven impartint en castellà”.

Tot i això, encara queda molta feina per fer. És per això que han fet una crida a què si algun alumen es troba “en aquesta situació” la denunciï en aquest enllaç.