Dimecres, 3 de març de 2021 - Edició 951
La República

Un sindicat de la policia espanyola demana al jutge de Barcelona que persegueixi els directors de col·legis de l’1-O

Sol·licita que els citi com a investigats

Avatar
Agències 17/06/2019
Càrregues policials l'1-O

El sindicat de la Policia Nacional SPP ha sol·licitat al Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona que citi com a investigats els directors de 28 col·legis en què es va votar el referèndum de l’1-O, en entendre que el seu “desistiment de funcions” en compliment del que van ordenar els tribunals va provocar els incidents entre els policies i els partidaris de la consulta.

Segons el SPP, la sol·licitud s’ha tramitat per la comissió dels presumptes delictes de desobediència i malversació. El sindicat acusa els directors dels col·legis de provocar amb la seva “permissivitat” que l’actuació policial durant l’1-O es veiés “completament obstaculitzada”.

El SPP, majoritari en l’escala de comandaments de la Policia i que està personat com a acusació, entén que els directors “van facilitar, van procurar o no van impedir l’aglomeració de gent i la celebració del referèndum que havia estat expressament prohibit pel Tribunal Superior de Justícia, prohibició que era pública i notòria”.

Informe sobre els Mossos

En el seu escrit amb data de l’11 de juny remès al jutjat que investiga les càrregues policials de l’1-O, el SPP també sol·licita com a diligències d’instrucció que es remeti per part dels Mossos d’Esquadra un informe complet sobre la seva actuació en aquests centres de votació, “davant de la constatació que l’actuació de la Policia Nacional va ser necessària per l’incompliment o la incapacitat” de la policia catalana.

El SPP entén que el jutjat ha de determinar possibles responsabilitats penals per l’incompliment dels Mossos en relació amb el dispositiu dissenyat per mandat del TSJC, i que va establir que calia mantenir els col·legis “tancats i precintats o, en defecte, desallotjar-los per impedir la celebració de la votació”. El sindicat ha tornat a reclamar a l’actual Govern de Pedro Sánchez que defensi les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que van actuar durant l’1-O en compliment dels mandats judicials.