Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Un periodista de prestigi internacional titlla la situació a Catalunya de “grotescament desproporcionada”

John Carlin apunta que la paraula sedició “és de l’època medieval”

Redacció 14/10/2019
Manifestants a la plaça de Catalunya de Barcelona reclamant la llibertat dels presos polítics

L’opinió pública internacional reacciona a les condemnes del Tribunal Suprem pels presos polítics. En una intervenció a TV3, John Carlin ha titllat la situació actual a Catalunya de “grotescament desproporcionada”. El periodista i escriptor, amb una llarga experiència en conflictes, ha recordat que els fets d’octubre de l’any 2017 formaven part “d’una protesta simbòlica”. Carlin ha afegit que si a França s’hagués aplicat el mateix criteri, “tota la gent de les armilles grogues estarien a la presó”. En aquest sentit, el periodista retreu a l’Estat que “hi havia un altra manera per reaccionar”.

La sentència del procés, a les portades digitals de la BBC, The Guardian i Le Monde

La sentència del procés ocupa les portades d’alguns dels principals diaris europeus. “Els líders catalans reben sentències de presó per sedició”, apunta la BBC en la notícia que ocupa la portada de la seva edició digital i en la qual destaca les “mobilitzacions civils massives” que es preveuen per la decisió del Tribunal Suprem. Per la seva banda, el diari The Guardian, que també porta la notícia en portada, destaca que als líders independentistes finalment no se’ls ha atribuït una “rebel·lió violenta”, però sí “crims menors” pel seu paper en el referèndum de l’1-O. El francès Le Monde remarca que finalment han estat condemnats per “penes menors a les que demanava la fiscalia”, mentre que l’alemany Der Spiegel apunta que els fets pels quals han estat jutjats els líders independentistes van crear “el caos a Espanya”.

The New York Times també recull la sentència del Tribunal Suprem en una posició destacada de la secció d’internacional. El diari estatunidenc apunta que la sentència es fa pública poques setmanes abans de les eleccions espanyoles del 10-N i que els líders independentistes poden recórrer-la si “demostren que s’han violat els seus drets fonamentals”.

“Un líder català condemnat a 13 anys de presó per intentar trencar amb Espanya”, indica Bloomberg en relació amb Oriol Junqueras. Segons Bloomberg, es tracta d’una sentència “sense precedents” que representa un “punt d’inflexió” en la relació entre Catalunya i Espanya. “El judici ha estat el que ha tingut més càrrega política a Espanya des del de Lluís Companys”, diu Bloomberg.

“Aquest procés polític i unes penes al·lucinants són una vergonya per a la democràcia espanyola”, assenyala el periodista de Libération Jean Quatremer, que lamenta “l’encobriment” de la Unió Europea en aquesta qüestió mentre dona “lliçons” a països com Hongria o Polònia.

El diari belga ‘Le Soir’ indica que la sentència pot “rellançar les tensions” entre Catalunya i Espanya, que “estan en ebullició des de fa uns 10 anys”, mentre que el diari flamenc De Standaard destaca les “greus penes de presó” als líders catalans. Al seu torn, l’escocès The National apunta que la sentència influirà en les eleccions del 10-N.