Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Un manifest per denunciar que el futur del MACBA està en risc

Aquesta tarda El Núvol ha publicat un manifest on artistes i galeristes defensen l’ampliació del MACBA a la Capella de la Misericòrdia. Els signants denuncien que “el futur del MACBA […]

Redacció
Redacció 24/01/2019
La plaça dels Àngels, amb l'edifici Meier del MACBA i al fons la Capella de la Misericòrdia, on es projecta la seva ampliació / ACN

Aquesta tarda El Núvol ha publicat un manifest on artistes i galeristes defensen l’ampliació del MACBA a la Capella de la Misericòrdia. Els signants denuncien que “el futur del MACBA està en risc i amb ell, la cultura a Barcelona i la millora del Raval, per un fals debat amb un equipament de salut en un context electoral”.

El manifest s’ha generat com a resposta a la iniciativa de l’Ajuntament que vol convertir la Capella de la Misericòrdia en el nou CAP del Raval, evitant així que pugui ser l’ampliació del MACBA. Aquesta ampliació estava projectada en el Pla Estratègic de desenvolupament del MACBA, aprovat pel mateix consistori. Els signats creuen que hi ha una solució inclusiva que podria beneficiar a tothom, que és el projecte encarregat pel Departament de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona, desestimat, però a finals de 2018.

La plataforma +MACBA+Cultura és la promotora del text que es presentarà el pròxim dilluns a l’Ateneu Barcelonès. Els signats són agents del món artístic de gran projecció internacional, com ara Francesc Torres, Alfons Borrell, Ignasi Aballí o Joan Fontcuberta. També Lourdes Cirlot, Helga de Alvear, Rocío Santacruz i Carles Taché, d’un total de 180 signants.

Les reaccions polítiques no s’han fet esperar. Jaume Ciurana portaveu municipal de PDeCAT ha declarat a La República que l’Ajuntament “torna a fer les coses improvisant i sense un model de ciutat concret”, alhora que considera que contraposar cultura a salut és una “error dels grossos”. En aquest sentit, Jordi Coronas portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona manifesta a La República la urgència de la renovació del CAP del Raval, però creu en una solució que aporti beneficis a totes les parts, evitant la dicotomia salut/cultura.