Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

Un exdirigent del Partit Socialista d’Euskadi diu a Iceta que l’Espanya plurinacional és la mort de la Constitució

|

- Publicitat -

L’exdirigent del Partit Socialista d’Euskadi (PSE), Nicolás Redondo Terreros, ha advertit avui al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que considerar Catalunya com una nació i referir-se a una Espanya plurinacional suposen “la mort de la Constitució” del 1978. Per això, ha reclamat al PSOE que “no balli al so del PSC”.

Publicitat

Durant la presentació del manifest que ha presentat la plataforma ‘La España que reúne’, Redondo s’ha referit a la proposta que portarà el Partit Socialista de Catalunya (PSC) al seu Congrés de desembre. S’hi planteja que es reconegui Catalunya com una nació i es defensa l’Espanya plurinacional.

Nicolás Redondo ha assegurat que el PSC pot defensar aquest posicionament però llavors hauria de fer el pas següent que considera “inevitable”, que és “declarar la mort de la Constitució del 1978” i deixar d’estar “zigzaguejant”. “Han de dir si volen aquesta Constitució o en volen una altra”, ha reclamat l’exdirigent socialista i ara només militant de base del PSOE.

En aquest sentit, ha recordat el debat “famós” entre l’expresident de la República Manuel Azaña i el filòsof Ortega y Gasset i ha precisat que si el PSC proposa que Espanya sigui plurinacional “tocarà els límits immaterials” que exposava Azaña en aquella conversa, “els conceptes bàsics en els quals s’inspira la Constitució”.

Quant al posicionament del PSOE, que també ha inclòs en el seu programa electoral del 10N la defensa de l’Espanya plurinacional, Nicolás Redondo ha reclamat que el seu partit no balli al son que toca el PSC, tot i que a Miquel Iceta li agradi ballar.

“No actua amb covardia moral i política”

Et pot interessar  El PSC i la Moncloa es renten les mans de la reunió Puigdemont-Díaz

Segons l’exlíder socialista basc, el PSOE hauria de deixar clar que no comparteix aquesta posició del PSC i no actua amb “covardia moral i política” perquè el que plantegen requereix una altra Constitució.

També s’ha pronunciat sobre el plantejament que va fer l’ex-vicepresident del Govern Alfonso Guerra, la setmana passada, quan va dir que feia temps que havia demanat la refundació del PSOE a Catalunya.

Nicolás Redondo ha dit que coincideix amb Alfonso Guerra en el seu plantejament, però ha recordat que al Congrés del PSOE en el qual es va acordar el protocol català, l’única delegació que es va oposar va ser la de Biscaia, és a dir, la seva.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió