Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Un coronel de la Guàrdia Civil se salva de la presó malgrat estar “acreditat” un delicte de narcotràfic

El Ministeri de l’Interior que dirigia Jorge Fernández Díaz en l’època del PP va voler premiar-lo

Redacció
Redacció 01/10/2019
Imatge d'arxiu d'agents de la Guàrdia Civil/ EP

La Secció Segona de l’Audiència Provincial de Granada ha absolt el coronel de la Guàrdia Civil Francisco García Santaella d’un delicte contra la salut pública malgrat que els tres magistrats consideren “acreditat” el narcotràfic. El motiu? Apunten que havia prescrit en el moment en què García Santaella va ser imputat i així l’agent de la policia espanyola se salva dels nou anys de presó que demanava la Fiscalia. Segons ha avançat ‘eldiario.es’, a més, el tribunal ha considerat que un altre delicte, el de suborn, no va ser degudament acreditat durant el judici.

El coronel de la Guàrdia Civil estava acusat d’haver permès la introducció d’una partida d’haixix a la costa de Granada quan era responsable del grup antidroga de la Comandància, amb el rang de comandant, a canvi de rebre 120.000 euros. Per això, la interlocutòria de la justícia diu que no es pot aplicar el tipus “superagravat” a García Santaella, perquè la quantitat amb la qual es va traficar no supera els 2.000 quilos  i no hi va haver participació d’un vaixell. Això suposa que els fets prescriuen als cinc anys i no als deu. El comandament de la Benemèrita no va resultar imputat fins al 2015 i la introducció de la droga es va produir a finals de 2005.

D’altra banda, es va acordar (entre els traficants i el comandament de la Guàrdia Civil) realitzar l’operació d’entrada d’haixix en tres fases, amb 2.000 quilos cadascuna, i el tribunal considera provades dues de les entrades, però només comptabilitza per al càlcul de la prescripció una perquè l’altra era una coartada, amb haixix de baixa qualitat i destinada a ser dipositada en un amagatall i confiscada pels agents. De l’única partida que es considera que va arribar a entrar per la costa per a la seva posterior venda, la sentència diu que “aquesta substància no es va interceptar i el Tribunal no pot fundar la seva convicció sobre el pes de la mateixa als efectes del referit agreujament específic”.

En la causa, a més, consten els testimonis d’agents antidroga que diuen que Santaella va impartir ordres amb retard que van permetre fugir als narcotraficants el dia del desembarcament de la droga. També conclouen els jutges que el comandament es va dedicar a “escortar” a un dels traficants en lloc de perseguir-lo.

Ajuda d’Afers Interns?

D’altra banda, destaca que Afers Interns de la Guàrdia Civil va fer possible el retard de la imputació de García Santaella quan va decidir no judicialitzar la investigació contra l’aleshores comandant en considerar que només havia actuat amb “excés de zel”. De fet, es va arribar a imputar al cap del Servei d’Afers Interns de la Guàrdia Civil en el moment dels fets, el coronel Francisco Ortiz, però aquesta imputació va ser finalment retirada.

Reconeixement del Gobierno

El Ministeri de l’Interior que dirigia Jorge Fernández Díaz en l’època del PP havia signat la concessió de la Creu de Plata per a García Santaella el 2015, malgrat que els indicis ja s’acumulaven contra ell i estava quasi a punt de ser imputat.