Dilluns, 19 d'octubre de 2020 - Edició 816
La República

Un cònsol espanyol fica la pota i posa de manifest que una Catalunya independent entraria a la UE

En una carta obtinguda pel diari ‘The National’, ha aclarit a Escòcia que si obté la independència no haurà “d’esperar a la cua”

Redacció
Redacció 06/06/2019
Imatge de la campanya del referèndum d'Escòcia, l'any 2014 / Flickr

El cònsol general espanyol a Edimburg ha aclarit a Escòcia que si obté la independència no haurà “d’esperar a la cua” per tornar a entrar a la Unió Europea. En una carta obtinguda pel diari ‘The National’, ha confirmat que l’Estat “no bloquejaria l’entrada d’Escòcia a la UE” i ha negat que una Escòcia independent s’hagués de posar “a la cua”, per darrere d’altres estats com Turquia o Sèrbia. “L’entrada a la UE no depèn de cap manera d’esperar en una cua”, assegura a la carta.

Així, de manera desintencionada, reconeix que (si es respectessin de la mateixa manera les regles del joc) hauria de passar el mateix amb una Catalunya independent i, per tant, desmunta els arguments dels anti-independentistes sobre l’exclusió d’una futura República Catalana de la UE. En aquest sentit, en el cas escocès, el Partit Nacional Escocès (SNP) ha celebrat la publicació de la carta i ha assegurat que destrueix “el mite preferit dels anti-independentistes”.

El número dos del partit, Keith Brown, ha recordat que en la campanya del referèndum del 2014, els partidaris del ‘no’ a la independència van “repetir una i altra vegada que votar ‘sí’ volia dir marxar de la UE i votar ‘no’ quedar-se”. “Ara sabem que és exactament el contrari: Escòcia està sent arrossegada fora de la UE precisament perquè no som independents”, ha lamentat, insistint en què els escocesos “haurien de tenir l’oportunitat” de votar de nou sobre aquesta qüestió. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha proposat la celebració d’un nou referèndum d’independència abans d’acabar l’actual legislatura, el 2022. Per ara, Londres ho rebutja, però l’executiu d’Sturgeon ja ha presentat una llei del referèndum que pretén que s’aprovi a la tardor.

Relacionats