Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Ucraïna i Rússia signen l’acord per desbloquejar les exportacions de cereals a través del Mar Negre

|

- Publicitat -

Ucraïna i Rússia han signat aquest divendres l’acord per desbloquejar les exportacions de cereals a través del Mar Negre. Després de dos mesos de mediació amb l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i Turquia, ambdós països han arribat finalment a una entesa que permetrà alliberar prop de 22 milions de tones de gra retingudes als ports ucraïnesos. En un missatge publicat a través de les xarxes, el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha celebrat que la firma permetrà evitar “l’escassetat d’aliments” i “una catàstrofe per a milions de persones arreu del món”. “És un far d’esperança i alleugeriment”, ha afegit.

L’acord ha estat signat a Istanbul pel ministre de defensa rus, Sergei Shoigu, i pel ministre d’infraestructura d’Ucraïna, Oleksadr Kubrakov, tot i que els dos ho han fet de forma separada. De fet, Kíiv ha volgut deixar clar abans de la firma que el seu compromís és amb Turquia i l’ONU, però no amb Rússia. En un missatge a les xarxes, l’assessor del president ucraïnès, Mijailo Podoliak, ha remarcat que no tolerarà la presència de representants del govern rus als ports d’Ucraïna i ha advertit que hi haurà “una resposta militar immediata” en cas de provocacions.

Publicitat

El pacte permetrà als vaixells que transporten gra poder dur a terme tasques de càrrega i descàrrega als ports del Mar Negre sense l’amenaça de ser retinguts o atacats. Com a contrapartida, Rússia exigeix que els bucs no puguin introduir armes de forma clandestina a Ucraïna, una tasca de supervisió que duran a terme l’ONU i Turquia. A més, l’acord facilitarà les exportacions russes de gra i fertilitzants.

Brussel·les proposa incrementar la producció agrícola

A banda de l’acord signat aquest divendres, la Comissió Europea ha proposat una derogació temporal de les normes sobre rotació de cultius i manteniment de les terres per incrementar la capacitat de producció agrícola dels diferents països de la Unió Europea.

Et pot interessar  Zelenski avisa que Ucraïna s'haurà de retirar "a petits passos" sense l'ajuda militar dels Estats Units

Segons els càlculs de l’executiu, la proposta, que es mantindria vigent fins a l’any 2023, permetria incrementar en 1,5 milions d’hectàrees la superfície de cultiu actual. Per la Comissió, la mesura pretén mantenir l’equilibri entre el subministrament alimentari i la protecció de la biodiversitat i el sòl.

“El sistema alimentari global s’enfronta a grans riscos i incerteses, sobretot arran de la guerra d’Ucraïna; […] cada tona de cereals produïda a la Unió Europea contribuirà a reforçar la seguretat alimentària en l’àmbit global”, ha indicat la Comissió en un comunicat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut