Edició 2241

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 13 de setembre del 2024
Edició 2241

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 13 de setembre del 2024

Ucraïna i Rússia signen l’acord per desbloquejar les exportacions de cereals a través del Mar Negre

|

- Publicitat -

Ucraïna i Rússia han signat aquest divendres l’acord per desbloquejar les exportacions de cereals a través del Mar Negre. Després de dos mesos de mediació amb l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i Turquia, ambdós països han arribat finalment a una entesa que permetrà alliberar prop de 22 milions de tones de gra retingudes als ports ucraïnesos. En un missatge publicat a través de les xarxes, el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha celebrat que la firma permetrà evitar “l’escassetat d’aliments” i “una catàstrofe per a milions de persones arreu del món”. “És un far d’esperança i alleugeriment”, ha afegit.

Publicitat

L’acord ha estat signat a Istanbul pel ministre de defensa rus, Sergei Shoigu, i pel ministre d’infraestructura d’Ucraïna, Oleksadr Kubrakov, tot i que els dos ho han fet de forma separada. De fet, Kíiv ha volgut deixar clar abans de la firma que el seu compromís és amb Turquia i l’ONU, però no amb Rússia. En un missatge a les xarxes, l’assessor del president ucraïnès, Mijailo Podoliak, ha remarcat que no tolerarà la presència de representants del govern rus als ports d’Ucraïna i ha advertit que hi haurà “una resposta militar immediata” en cas de provocacions.

El pacte permetrà als vaixells que transporten gra poder dur a terme tasques de càrrega i descàrrega als ports del Mar Negre sense l’amenaça de ser retinguts o atacats. Com a contrapartida, Rússia exigeix que els bucs no puguin introduir armes de forma clandestina a Ucraïna, una tasca de supervisió que duran a terme l’ONU i Turquia. A més, l’acord facilitarà les exportacions russes de gra i fertilitzants.

Brussel·les proposa incrementar la producció agrícola

A banda de l’acord signat aquest divendres, la Comissió Europea ha proposat una derogació temporal de les normes sobre rotació de cultius i manteniment de les terres per incrementar la capacitat de producció agrícola dels diferents països de la Unió Europea.

Et pot interessar  Les exportacions catalanes es redueixen un 10,3% al juny, fins als 8.424,6 milions d'euros

Segons els càlculs de l’executiu, la proposta, que es mantindria vigent fins a l’any 2023, permetria incrementar en 1,5 milions d’hectàrees la superfície de cultiu actual. Per la Comissió, la mesura pretén mantenir l’equilibri entre el subministrament alimentari i la protecció de la biodiversitat i el sòl.

“El sistema alimentari global s’enfronta a grans riscos i incerteses, sobretot arran de la guerra d’Ucraïna; […] cada tona de cereals produïda a la Unió Europea contribuirà a reforçar la seguretat alimentària en l’àmbit global”, ha indicat la Comissió en un comunicat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut