Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Ubasart reclama al govern espanyol que torni a publicar el BOE en català

|

- Publicitat -

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha reclamat aquest divendres a la ministra de Justícia, Pilar Llop, que les normes al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), també s’hi publiquen en català, tal com ja s’havia fet anys enrere. Així mateix, Ubasart ha insistit en la necessitat d’aprovar reformes legislatives per exigir el coneixement de les llengües oficials com a requisit per poder exercir en l’àmbit de la justícia.

Finalment, ha demanat l’adopció de mesures per disminuir la mobilitat dels jutges, fiscals i lletrats de l’administració de justícia, un fet que a Catalunya suposa un greu problema i que afecta el funcionament de la justícia. En aquest sentit, ha manifestat que s’han de poder explorar noves mesures que complementin les que està portant a terme el Departament de Justícia, Drets i Memòria.

Publicitat

Ubasart ho ha dit en el marc de la Conferència Sectorial d’Administració de Justícia celebrada a Palma de Mallorca amb la resta de comunitats autònomes amb competències en aquest àmbit. La consellera hi ha assistit acompanyada de la secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, i la directora general de Modernització de l’Administració de Justícia, Dora Tellado.

En el marc de la Conferència, el departament ha presentat les darreres novetats del sistema telemàtic de tramitació judicial que utilitza l’administració de justícia a Catalunya, l’e-justícia.cat, entre les quals destaca un nou sistema de gestió, emmagatzematge i custòdia de les proves judicials, que s’integrarà i donarà servei a totes les jurisdiccions. L’aplicatiu català incorporarà un sistema d’emmagatzematge i gestió de proves digitals integrat i que permetrà connectar la informació amb totes les jurisdiccions: penal, civil, social i contenciosa-administrativa.

Gràcies a aquestes millores tecnològiques, les proves aportades en el marc d’un procediment judicial, amb independència del seu format i suport físic, es transformaran en proves digitals i s’emmagatzemaran dins del sistema e-justicia.cat, garantint-ne la traçabilitat i la cadena de custòdia. D’altra banda, els operadors que les hagin de consultar, amb independència de la jurisdicció, ho podran fer també a través d’aquest mateix aplicatiu, que estarà protegit amb permisos d’accés i sistemes d’alertes.

Et pot interessar  Referèndum, finançament singular, rellançar el català i transició ecològica: les claus del programa electoral d'ERC

En aquesta sessió de la Conferència Sectorial s’ha tractat l’estat d’execució i repartiment dels fons europeus per a l’any 2023. En aquest punt la consellera Ubasart ha aprofitat per agrair l’esforç que fan tots els treballadors per assolir la digitalització de l’Administració de justícia d’acord amb les fites i requeriments del finançament de fons Next Generation del Mecanisme de recuperació i resiliència (MRR).

A la Sectorial, també s’ha informat de l’estat de la implementació del DICIREG als registres civils. Ubasart ha agraït la col·laboració dels lletrats encarregats dels registres civils on s’està implantant el DICIREG i ha expressat la seva preocupació per la situació actual dels lletrats de l’administració de justícia, en vaga, que pot afectar-ne el desplegament.

Un dels altres punts tractats ha sigut l’estat de tramitació parlamentari de les diferents lleis d’eficiència del servei públic de justícia (organitzativa, processal i digital). En relació amb la llei d’eficiència organitzativa, la consellera ha recordat la petició de la Generalitat de Catalunya de mantenir les funcions dels jutges de pau. Per acabar, s’ha informat de l’entrada en funcionament de nous jutjats i unitats judicials, i de l’agenda d’activitats de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut