Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Tsunami Democràtic afirma que l’acció de la Jonquera evidencia que el problema de Catalunya “és europeu”

Els convocants de l’acció de protesta criden a passar la nit al tall fins a les 8 del matí d’aquest dimarts

Agències 11/11/2019
Conductors atrapats a la Jonquera aquest 11 de novembre del 2019

Tsunami Democràtic ha afirmat en un comunicat que el bloqueig de l’AP-7 a la Jonquera, que s’allarga des de les nou del matí, evidencia que el problema de Catalunya “és europeu”. Després de recordar que el pas pel Pertús és una “infraestructura estratègica” per la qual circulen “desenes de milers” de camions de mercaderies del conjunt d’Europa cada dia, Tsunami Democràtic subratlla que la seva acció “vol ser un toc d’alerta” a la comunitat internacional per posar sobre la taula “la gravetat en la vulneració de drets fonamentals” que, al seu parer, es viu a Catalunya. També afirma que el bloqueig compta amb el suport de “l’independentisme de la Catalunya Nord” i crida a passar la nit al tall fins a les 8 del matí d’aquest dimarts.

El moviment qüestiona el posicionament de la Comissió Europea d’aquest matí i afirma que “malgrat l’explicació oficial” l’afectació a l’economia europea és “rellevant”, amb “milers de camions” aturats als vorals i pàrquings “en territori francès, alemany i italià”. Considera que s’han bloquejat tones de mercaderies per a la indústria de l’automòbil i de fruites i verdures i que el col·lapse “és total” al nord i al sud de la frontera.

Tot plegat per “posar de manifest” que el “problema polític” entre Catalunya i Espanya “és i serà un problema europeu”. També afirma que la “repressió” aplicada sobre la ciutadania de Catalunya “és inacceptable” i alerta que “no es pot convertir en el paradigma d’actuació contra la protesta a la UE”.

Finalment, el comunicat torna a fer una crida perquè aquell qui ho vulgui segueixi pujant al Pertús per contribuir al bloqueig. “Junts passarem la nit. A les vuit esmorzarem plegats”, conclou.

Concerts, fogueres i tendes de campanya: els manifestants de la Jonquera es preparen per passar la nit

Ambient festiu al tall de l’AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà) convocat pel Tsunami Democràtic. Concerts a l’escenari que s’ha muntat al mig de la calçada, fogueres amb gent escalfant-se i sopant, tendes de campanya i centenars de manifestants ocupant l’autopista. Els concentrats es preparen per passar la nit al mig de l’AP-7. Mentrestant, més endavant, avançant cap al punt on hi ha el cordó dels antidisturbis francesos, diversos manifestants continuen fent barricades. Amb tanques de seguretat vinclades, troncs d’arbres o entravessant els blocs de formigó de les obres que hi ha en aquest punt de l’autopista. Hi ha un degoteig constant de gent que arriba fins al tall caminant o bé per l’AP-7 o bé per l’N-II.