Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Trump signa la seva darrera traïdoria: reconeix la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental

L’encara president dels EUA diu que a canvi de la decisió Rabat restablirà plenes relacions diplomàtiques amb Israel

Agències 10/12/2020
Muntatge fotogràfic amb Binyamín Netanyahu, Donald Trump i Mohamed VI

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat aquest dijous una proclamació “reconeixent la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental”. En un escrit a Twitter, Trump ha dit que la proposta “seriosa, creïble i realista d’autonomia” del Marroc sobre aquest territori disputat és “l’única base per a una solució justa i duradora per garantir la pau”. El nord-americà ha afirmat, també, que arran de la decisió el Marroc i Israel han acordat reprendre “relacions diplomàtiques plenes”, una decisió que ha descrit com un “pas gegant per avançar en la pau al Mitjà Orient”. Per l’ONU, el Sàhara Occidental és un territori no autònom pendent de descolonització.

“El Marroc va reconèixer els Estats Units el 1777. Per tant, és apropiat que nosaltres reconeguem la seva sobirania sobre el Sàhara Occidental”.

La decisió de Trump arriba en un moment de tensions al Sàhara Occidental, on fa unes setmanes es va trencar el pacte de fa gairebé 30 anys que congelava les hostilitats.

Diverses resolucions del Consell de Seguretat de la ONU defensen la celebració d’un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental.