Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Troben socialistes i sindicalistes soterrats en una granja de porcs: “És un insult pòstum”

Les restes han estat trobades al voltant d’una granja de porcs que ha estat en funcionament els últims 60 anys i evidencien una matança a civils el 1937

Redacció 09/08/2021

Recentment s’ha localitzat una fossa en la qual s’hi ha trobat diversos cadàvers que van ser afusellats al poble Rellán al Principat d’Astúries. Els cossos van ser enterrats a sobre d’una granja de porcs i no pertanyien a soldats, sinó a civils republicans que vivien en el poble.

Aquesta troballa demostra que durant la Guerra Civil Espanyola es va fer una matança i persecució política als civils republicans que vivien a la zona i que eren coneguts al poble per simpatitzar amb el socialisme o els moviments obrers. Va ser una campanya de repressió franquista el 1937.

L’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha dut a terme part de les excavacions, però ha hagut d’aturar-les, atès que la granja de porcs impedeix que es pugui continuar. Un dels voluntaris de l’associació va identificar les restes del seu pare, ja que van trobar un dòlar d’or de 1856 que ha permès assegurar que els cadàvers eren d’habitants del poble.

El voluntari de l’associació s’ha posicionat sobre que hagin trobat les restes sobre una granja porcina que ha estat en funcionament els darrers 60 anys. “És una provocació, un acte premeditat i un insult pòstum” ha dit.

Aquest fet mostra la necessitat de seguir amb les tasques de Memòria Històrica, perquè es puguin trobar, exhumar i enterrar totes les víctimes d’aquests anys de turbulenta violència i repressió.

Aquesta informació s’ha extret de elDiario.es