Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Triguen 13 anys en retirar els símbols franquistes de les casernes de la Guardia Civil a València

Hi obligava la llei de memòria històrica aprovada el 2007 però no ha estat fins aquesta setmana que s’ha complert amb el tràmit

Redacció 31/12/2020
L'estàtua eqüestre del dictador al convent de Sant Doménec.

No ha estat fins aquesta última setmana del 2020, tretze anys després de l’aprovació de la Llei de Memòria Històrica, que obliga, entre moltes altres coses, a eliminar la simbologia franquista dels edificis públics, que les casernes de la Guàrdia Civil de la ciutat de València han complert amb aquest simple tràmit. L’escut preconstitucional, principal símbol de la dictadura, ha estat tapat a la Comandància de Patraix i aquesta actuació s’ampliarà a les casernes de Benimaclet i de Cantarranas, al Grau.

Segons publica el diari Levante es tracta dels últims, o alguns dels últims, vestigis de la simbologia franquista en edificis públics del «cap i casal». Els escuts van ser retirats dels col·legis, de les esglésies, de la Capitania Militar i del Govern Militar, i fins i tot es va guardar en un magatzem l’estàtua eqüestre del dictador, que estava en el Convent de Sant Doménec (Capitania Militar) una vegada retirada de la Plaça de l’Ajuntament.

Els carrers amb nom de personatges o referències franquisteso també han estat canviades, en aquest cas per iniciativa de l’ajuntament. Precisament l’Ajuntament de València es va queixar el 2018 que el Gobierno encara no hagués tret els símbols franquistes de les tres casernes de la Guàrdia Civil.