Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Treballadors i alumnes de la UdL es concentren davant el Rectorat contra la nova Llei d’universitats

|

- Publicitat -

Mig centenar de treballadors i estudiants de la Universitat de Lleida (UdL) s’han concentrat aquest dimarts davant del Rectorat contra la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) que entra aquesta tarda al ple del Senat. Denuncien que aquesta nova Llei d’universitats no s’ha negociat amb els sindicats i que tampoc reverteix la precarietat i la temporalitat pateix bona part del personal de les universitats públiques.

Recorden que al voltant d’un 70% dels professors de la UdL són associats, quan haurien de ser un màxim del 8%, i que, a més, hi ha entre 150 i 200 professors amb contractes a jornada completa “encoberts” ja que cobren una tercera o quarta part del que cobren els titulars, explica el professor associat de la UdL, Marc Macià.

Publicitat

“Tot i que el percentatge de professors associats d’una universitat pública hauria de ser d’un 40% abans i d’un màxim d’un 8% ara, a la UdL seguim amb al voltant d’un 70% (890 de 1.250), una situació similar a altres universitats públiques”, explica la presidenta del Comitè d’Empresa, Caterina Tico.

La protesta ha estat convocada conjuntament pels comitès d’empresa del personal docent i investigador (PDI) i del personal d’administració i serveis laboral (PAS), les juntes de PAS i PDI Funcionari, els sindicats amb representació a la UdL (CGT, UGT, CCOO, SAC), l’Assemblea de professorat associat, Doctorandes en Lluita i Avalot, sota el lema Prou precarietat a la Universitat. No a la LOSU.

Les entitats convocants han denunciat en un comunicat que aquesta llei no reverteix la situació actual i alerten que “ens pocs anys pot provocar el col·lapse del sistema universitari per manca de personal a temps complet”.

A més, denuncien que la nova llei no presenta cap mecanisme específic de finançament públic ni partida pressupostària associada, ni democratitza la universitat en no millorar la representació dels estudiants als òrgans de govern, tot augmentant per contra les competències dels consells socials, òrgans integrats majoritàriament per empresaris.

Al mateix temps han reivindicat un augment del finançament destinat a la contractació de personal, unes condicions laborals dignes per al professorat associat i l’estabilització dels contractes pre-doctorals, postdoctorals, del professorat lector i de l’associat que està fent vida acadèmica, del PAS “temporal en frau de llei”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut