Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

Tots els setges de Barcelona a la Biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya acull des d’avui l’exposició “Barcelona, ciutat de setges”, una mostra sobre els diferents setges militars que ha patit la ciutat de Barcelona i la seva representació […]

Redacció 13/09/2018
Cultura

La Biblioteca de Catalunya acull des d’avui l’exposició “Barcelona, ciutat de setges”, una mostra sobre els diferents setges militars que ha patit la ciutat de Barcelona i la seva representació cartogràfica, a través dels mapes que es guarden a la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya.

L’especial situació geogràfica de Catalunya, enmig de dos dels estats més importants d’Europa, a partir de la fi de l’edat mitjana, la va convertir sovint en camp de batalla. Barcelona, com a capital d’aquest país que ha lluitat de manera reiterada per mantenir les seves institucions, ha sofert l’embat d’aquests estats en funció de llurs canviants interessos geopolítics. Les accions militars i, en especial, els setges que va patir Barcelona des de 1651 fins a 1823 van donar peu a una elevada producció de gravats i mapes que recullen aquests esdeveniments històrics, i que ara es mostren.

El setge més rellevant va ser el de 1714, que fou també l’últim gran setge fet a una ciutat europea, ja que les muralles d’origen medieval a partir d’aquell moment van deixar de garantir la protecció i defensa dels seus habitants, gràcies a la potència cada cop més forta de l’artilleria. De la derrota d’aquell onze de setembre de 1714, en va néixer la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. L’exposició, que coincideix amb els actes commemoratius de la Diada, es pot visitar fins al 15 d’octubre i és d’entrada lliure.

La Biblioteca de Catalunya, a través de la seva política d’exposicions, vol contribuir al descobriment i coneixement del ric i divers patrimoni escrit, musical, sonor, audiovisual i gràfic que constitueix la seva col·lecció de prop de quatre milions de documents.